Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

TV Vijesti uzele veliki novac od političke kampanje, dobro im “pomogla” Agencija za sprečavanje korupcije

ASK donijela niz čudnih odluka i dostavila vrlo sporna objašnjenja u vezi oglašavanja partija i koalicija u medijima u nedavno završenoj izbornoj kampanji. Iz svega najbolje profitirale TV Vijesti. Hoće li se i ovo prećutati?

Agencija za sprečavanje korupcije priznala je da su mimo zakonoskog roka pozvali dio medija da im dostave cjenovnike za oglašavanje za nedavnu izbornu kampanju. Tim selektivnim pristupom ASK, koji takođe ne spore, omogućeno je dijelu medija, a najviše koncernu “Vijesti” da prihoduje nekoliko stotina hiljada eura novca od političkih partija i koalicija koje su se promovisale u kampanji za parlamentarne i lokalne izbore u Budvi, Tivtu, Kotoru, Andrijevici i Gusinju. Pored toga zvanični odgovori ASK za portal Aktuelno otkrivaju i da je taj državni organ preuzeo i dio nadležnosti Državne izborne komisije.

foto ASK

Šta je sporno?

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović raspisao je izbore 20. juna. Prema zakonu o finansiranju političkih partija definisano je “Subjekti koji pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje dužni su da Agenciji dostave cjenovnik usluga medijskog oglašavanja u izbornoj kampanji u roku od deset dana od dana raspisivanja izbora”. 

Dakle, medijske kuće bile su dužne da cjenovnike dostave do 30. juna 2020. godine i to Agenciji za sprečavanje korupcije.

-Agencija za sprječavanje korupcije je 1. jula na osnovu člana 8 Zakona o upravnom postupku, uputila poziv medijskim subjektima da dostave cjenovnike kako bi se omogućila što kvalitetnija izborna kampanja i ravnopravno predstavljanje svih političkih subjekata, s obzirom na to da je do isteka zakonskog roka 30. juna 2020. godine samo trinaest subjekata dostavilo cjenovnike – saopštili su iz ASK za naš portal.

Oni su zatim dodali sljedeće “nalazeći da je zbog epidemije Kovid-19 i mjera NKT-a kojom se ograničava okupljanje na otvorenom i zatvorenom prostoru, medijski prostor bio od ključnog značaja za predstavljanje političkih subjekata i njihovih predizbornih programa, Agencija je uputila poziv najširem broju zakonskih obveznika na adrese koje su bile dostupne ovom organu”.

-Nakon poziva Agencije, u roku od tri dana, još četrnaest medijskih subjekata je dostavilo cjenovike, koje je Agencija prihvatila – precizirali su iz ASK.

Dokazi

Iz odgovora Agencije za sprečavanje korupcije se vidi priznanje da su mimo roka pozvani pojedini mediji da dostave cjenovnike. To su i uradile TV Vijesti mailom koji je upućen ASK. Mail je objavljen na sajtu Agencije i na njemu se jasno vidi datum slanja i dodjeljivanje broja da je uveden u knjige ASK.

FOTO printscreen

Mediji koji su u roku dostavili cjenovnike stavljeni su u isti red kao oni koji to nijesu, bez bilo kakvih konsultacija (TV NOVA M). Zanimljiv je i podatak da se na portalu Agencije nalaze i cjenovnici koji su dostavljani u avgustu, a uz njih je navedeno da su CJENOVNICI VAN ROKA! To nije važilo za TV VIJESTI.

TV Vijesti

Podsjećamo, da su TV Vijesti medij koji je imao vjerovatno najveći priliv novca u odnosu na sve druge medijske kuće u Crnoj Gori. Podsjetimo, poslanik DF-a Milan Knežević objavio je nedavno fakture koje dokazuju da su TV Vijesti i istoimena novina za reklamiranje samo od koalicije “Za budućnost Crne Gore”, dobili pola miliona eura.

Iz dokaza se vidi da je to učinjeno nakon poziva Agencije za sprečavanje korupcije. Na sav ovaj haos oko cjenovnika, ASK je uspjela i da kazni pojedine subjekte.

Agencija je pokrenula osam prekršajnih postupaka protiv subjekata koji nijesu dostavili cjenovnik usluga medijskog oglašavanja u zakonom propisanom roku, i dva postupka zbog nedostavljanja u roku ugovora koje su zaključeni sa političkim subjektima u vezi sa izbornom kampanjom – dodali su iz ASK.

ASK je na naša pitanja da precizno navede propis koji dozvoljava takvu mogućnost da se mimo zakonskog roka pozivaju mediji odgovorila da je to Zakona o upravnom postupku i to član 8 koji definiše načelo aktivne pomoći stranci! 

Vrlo čudno. Logično se postavlja pitanje da li takvu toleranciju imaju i ostale stranke pred ASK, s obzirom na to da se određene prekršajne prijave pišu odmah nakon isteka roka. Takva praksa nije važila za ovaj slučaj.

Zakon o upravnom postupku

Selektivnost

Sporan momenat je i ovaj dio odgovora ASK “Agencija je uputila poziv najširem broju zakonskih obveznika na adrese koje su bile dostupne ovom organu”.

Sam odgovor u startu otkriva selektivnost jer poziv nije upućen svim medijima u Crnoj Gori. Ovakav potez posebno čudi jer Agencija za sprečavanje korupcije trebalo bi da bude najveći protivnik bilo kakve selektivnosti. Čudno je da ASK nije zatražila zvaničan dokument od Ministarstva kulture i na taj način pozove sve medije. Ovako se otvara prostor za veliki dio medija da posumnjaju u svojevrsnu diskriminaciju od strane državnog organa. 

Pročitajte odgovor ASK na naše pitanje koji propis ASK dozvoljava da poziva medije iz svojih dostupnih izvora? Priznaćete vrlo smiješno i uopšteno i najvažnije bez navođenja propisa!

-Agencija, kao preventivni antikorupcijski organ ima mogućnost da informiše, odnosno edukuje obveznike zakona o njihovim obavezama koje propisuju tri zakona iz naše nadležnosti. Konkretno, član 78 Zakona o sprječavanju korupcije, između ostalog, propisuje da Agencija sprovodi edukativne i ostale preventivne antikorupcijske aktivnosti. U skladu sa tim, Agencija u kontinuitetu sprovodi informativne kampanje u cilju jačanja znanja javnosti i obveznika zakona o našim nadležnostima, odnosno ima praksu da zakonske obveznike pozove da izvrše svoje obaveze, u cilju prevencije kršenja zakona, što je urađeno i u konkretnom slučaju. Agencija proaktivno informiše različite kategorije obveznike zakona, među kojima su npr. javni funkcioneri, organi vlasti, politički subjekti, mediji, o nihovim zakonskim obavezama. Posebno ukazujemo da su, nevezano za preventivne aktivnosti Agencije, svi zakonski obveznici dužni da se pridržavaju zakonskih odredbi i sami izvršavaju zakonom propisane obaveze. To se odnosi i na obavezu dostavljanja cjenovnika izbornog oglašavanja, koja je važila i u ranijim izbornim procesima (predsjednički i lokalni izbori) – navodi ASK.

Nadležnost

ASK čini se i svoja ovlašćenja kada su u pitanju izbori premašuje. Oni su ocijenili  da je “zbog epidemije Kovid-19 i mjera NKT-a kojom se ograničava okupljanje na otvorenom i zatvorenom prostoru, medijski prostor bio od ključnog značaja za predstavljanje političkih subjekata i njihovih predizbornih programa”.

I odmah su uhvaćeni da obmanjuju javnost. Prema zvaničnim podacima Crna Gora je proglasila epidemiju 21. jula, dakle, skoro 20 dana prije nego što je Agencija pozivala medije. Radi preciznosti na dan 2.jul 2020. godine Crna Gora je imala 289 aktivan slučaj obolijevanja od korona virusa! Vrlo je problematično da ASK bez bilo kakve komunikacije sa Državnom izbornom komisijom donosi ovakve zaključke i odluke. Po crnogorskim propisima DIK je jedini organ koji je nadležan za sprovođenje izbora. 

Cijeli slučaj je vrlo problematičan sa više aspekta, a od nadležnih organa očekujemo reakciju na sve ove nepravilnosti i jasno dokazane greške. Ovo je i svojevrsan test da se pokaže da li je medijski koncern “Vijesti” opet privilegovaniji u odnosu na sve ostale medije!

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve