Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

SAD Kipru ukida sankcije na vojnu opremu, Turska negoduje

Ova odluka donijeta je usred rastućih tenzija u oblasti istočnog Mediterana između Grčke i Turske oko prava na potencijalne izvore nalazišta nafte i plina.

SAD će Kipru ukinuti 33-godišnje sankcije na vojnu opremu i produbiti sigurnosnu saradnju sa Nikosijom, najavio je američki državni sekretar Majk Pompeo.

Pompeo je na Twitteru napisao da će SAD Kipru ukinuti sankcije na vojnu opremu tokom naredne fiskalne godine, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Predsjednik Kipra Nicos Anastasiades je nakon telefonskog razgovora sa Pompeom na Twitteru napisao da pozdravlja ovaj potez američkih vlasti.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je rekao da ova odluka „zanemaruje jednakost i balans“ na ostrvu i da Ankara očekuje da ona ponovo bude razmotrena.

On je upozorio da će Turska, ukoliko to ne bude slučaj, “preduzeti neophodne recipročne korake u skladu sa svojom pravnom i istorijskom obavezom da garantuje sigurnost turskom narodu na Kipru“.

Ankara i Atina su saopštile da su spremne da problem riješe putem dijaloga, ali obje strane takođe insistiraju i na zaštiti svojih prava.

Ova odluka donijeta je usred rastućih tenzija u oblasti istočnog Mediterana između Grčke i Turske oko prava na potencijalne izvore nalazišta nafte i plina.

Washington je Kipru uveo restrikcije na vojnu opremu 1987. godine, kako bi podstakao ujedinjenje i ograničio trku u naoružanju na otoku, podijeljenom između grčke i turske zajednice.

Kipar je 1974. godine podijeljen nakon invazije Turske, a više pokušaja primirja između dvije strane okočano je bez uspjeha.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve