Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Razmotriti otvaranje granica, u Hrvatskoj već 350.000 turista

Hotelijerima i ugostiteljima moralo bi se, kako je rekao potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu, već sada staviti do znanja da će im se pomoći u iznosu koji podrazumijeva minimalne zarade za jun tekuće godine, kao što je to bilo za april i maj 2020. godine.

Mjere u trećem paketu podrške građanima i privredi moraju obuhvatiti pomoć privatnim turističkim davaocima smještaja, hotelijerima i ugostiteljima, poručio je juče potpredsjednik Skupštine Genci Nimanbegu i dodao da bi, u cilju spašavanja sezone, granice trebalo otvoriti već od 1. jula, navodeći primjer Hrvatske u kojoj je već, kako je kazao, 350.000 turista.

On je na konferenciji za medije povodom predloga privremenih ekonomskih mjera za poboljšanje stanja izazvanog pandemijom Covid-19, kazao da se mjere koje će podržati turizma moraju kreirati u cilju premošćavanja već vidljivo krizne godine i priprema za narednu sezonu.

“Mjere u trećem paketu ekonomskih mjera moraju nastaviti i imati proaktivnu ulogu u smislu pomoći ekonomiji i građanima. Turizam kao sektor radno intenzivan i koji obavlja nevidljiv izvoz robe i usluga će posebno biti ugrožen, te se mora omogućiti da dočeka narednu godinu u punom kapacitetu”, rekao je Nimanbegu na konferenciji za novinare u Skupštini.

Nimanbegu je pozvao Vladu, NKT, komercijalne banke, da urgentno rade na pomoći privatnim turističkim davaocima smještaja u obezbjeđivanju kredita sa niskom kamatom ili bez nje. “Korisnici bi bili privatni izdavaoci smještaja (registrovani), a visina kredita bi zavisila i od procjene stanodavaca o sredstvima koja su im potrebna kao porodici za ovu godinu. Osnov bi bila prosječna mjesečna plata u Crnoj Gori, odnosno od 5.000 – 6.000 eura za jednu porodicu. Rok vraćanja tog kredita bi bio od 5-7 godina sa jednogodišnjim grejs periodom. Ovim bi država, pa i komercijalne banke, pokazali brigu za građane – banke brigu za klijente, kojima bi omogućili da bez velikog stresa premoste ovu godinu”, rekao je Nimanbegu.

Hotelijerima i ugostiteljima moralo bi se, kako je rekao, već sada staviti do znanja da će im se pomoći u iznosu koji podrazumijeva minimalne zarade za jun tekuće godine, kao što je to bilo za april i maj 2020. godine. Takođe i ostali građani, posebno oni koji imaju sezonsko zaposlenje ili privredne aktivnosti bi mogli da imaju pristup ovim „korona kreditima“ koji bi bili izraz mjere države i banaka za očuvanje ekonomske supstance svojih građana.

“Trebalo bi razmotriti otvaranje granica već od 1. jula, a primjer Hrvatske, gdje već ima preko 350 hiljada turista, govori tome u prilog”, poručio je Nimanbegu.

“Zadnjih dana primjećujemo apel turističkih subjekata i organizacija da Vlada mora pokušati pomoći turističku sezonu koliko je to moguće, te prednost i značaj dati domaćem tj. lokalnom turizmu, kao i turistima iz regiona. Želim da podržim njihov apel, da Vlada uz poštovanje zdravstvenih mjera, nađe način da otvori granice i dozvoli nesmetani ulazak i boravak osoba iz država regiona, kako bi turistička privreda, koliko je to moguće, uspjela spasiti sezonu“, kazao je Nimanbegu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve