Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Mugoša: Sada samo jednostavne mjere, teško je zatvarati granice i gušiti ekonomiju

Mugoša je kazao da će Crna Gora uskladiti ponašanje sa EU i da je Crna Gora stopu od 25 zaraženih na 100.000 donijela procjenjujući opterećenje zdravstvenog sistema, i da činjenica da je u Crnoj Gori trenutno 27 zaraženih na 100.000 građana ne utiče na to jer se ovom stopom štite unutrašnji resursi

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, izjavio je da dolazi do širenja infekcije koronavirusom ali da je IJZ to očekivao jer nisu zatvorene granice, ustanove, kafići.

foto pr centar, arhiva

“Imamo veliki dolazak ljudi sa strane samim tim je mogućnost infekcije veća. Sve je ovo dovelo do toga da imamo povećanje, preduzimaju se sve radnje da se uspostavi kontrola infekcije i širenja” kazao je Mugoša.

Dodao je da će infekcija i dalje biti prisutna i da se moraju preduzimati prije svega mjere koje se tiču svih nas pojedinačno.

“Teško je ponovo zatvarati granice i gušiti ekonomiju od koje moramo da živimo”, kazao je Mugoša.

On je dodao da je još veća odgovornost na pojedincima i da će sada biti primijenjivanje mjere koje su jednostavne.

“Socijalna distanca i gdje god da je gužva nositi masku”, rekao je Mugoša.

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Nemanja Radojević da je tokom vikenda tokom vikenda preminuo pacijent rođen 1970. godine.

Dodao je da virus nije oslabio da su stope hospitalizacije i smrtnosti iste kao i prije. Ponovio je da je odgovornost na svima nama, da se moraju poštovati mjere NKT-a.

Radojević je kazao da je, što se tiče kapaciteta zdravstvenog sistema, situacija bolja, da se učetvorostručio broj respiratora i da Crna Gora raspolaže sa oko 186 respiratora. Ipak, dodao je, svega oko 20 odsto pacijenata preživi to životno ugrožavajuće stanje kada moraju biti prikačeni na respirator.

On je naveo da su jedan doktor i dvije medicineske sestre pozitivni na koronavirus, dok je u samoizolaciji 52 zdravstvena radnika. Pod nadzorom je 1905 građana.

Mugoša je kazao da će Crna Gora uskladiti ponašanje sa EU i da je Crna Gora stopu od 25 zaraženih na 100.000 donijela procjenjujući opterećenje zdravstvenog sistema, i da činjenica da je u Crnoj Gori trenutno 27 zaraženih na 100.000 građana ne utiče na to jer se ovom stopom štite unutrašnji resursi.

– To će ostati jedan od kriterijuma – dodao je Mugoša.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve