Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Priština: Rama razgovara sa kosovskim liderima o optužnici

U optužnici se navodi da se Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava

Premijer Albanije Edi Rama nalazi se u posjeti Kosovu gdje sa kosovskim rukovodiocima i liderima političkih partija razgovara o optužnici koju je Specijalizovani tužilac predao Specijalizovanim vijećima na razmatranje protiv predsjednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci) i predsjednika Demokratske partije Kosova, Kadrije Veseljija (Kadi Veseli).
foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND
U toj optužnici terete se za ratne zločine.

Kako je Rama objavio na društvenoj mreži Twitter, u Prištini je “kako bi saznao više o munjevitom nalogu koji će ući u svjetsku pravosudnu istorijiu kao sramotna mrlja 21. vijeka, koja je praksu javne optužbe bez pravne optužnice priznavala samo u epohama ideološke vladavine, ili prije njih“.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sjedištem u Hagu u srijedu je obavijestilo javnost da je prije dva mjeseca, 24. aprila, Specijalizovanom vijeću podnijelo na ispitivanje optužnicu prema kojoj se predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) i bivši predsjednik Skupštine i aktuelni poslanik Demokratske partije Kosova, Kadri Veselji, te „druga lica“, terete za niz zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uključujući ubistvo, nestajanje lica, progon i mučenje.

U optužnici se navodi da se Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice snose krivičnu odgovornost za skoro 100 ubistava.

Sudija za prethodni postupak ima najviše šest mjeseci od dana podnošenja optužnice da potvrdi ili odbaci optužnicu u cjelosti ili djelimično. Optužnica je dostupna javnosti samo onda kada je potvrdi sudija za prethodni postupak.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve