Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

SPC ulazi u predizbornu kampanju: Demagogija o svetinjama i podrška “pametnim ljudima” iz velikosrpske opozicije

Mitropolit SPC Amfilohije još od početka aktivnog djelovanja u Crnoj Gori prije oko 30 godina, nije krio svoje političke aspiracije, pa pitanje nije bilo da li će, već kada će ova parapolitička organizacija nastaviti sa svojim predizbornim djelovanjem koje je samo privremeno stopirala pandemija koronavirusa

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) Srpske pravoslavne crkve (SPC) prepoznata je posljednjih 30 godina kao institucija sa značajnim političkim uticajem, koja se ne libi da taj uticaj otvoreno koristi za podršku i saradnju sa velikosrpskim i proruskim strankama.

Amfilohije i njegov najbliži saradnik Joanikije razrađuju plan djelovanja u predizbornoj kampanji

Mitropolit SPC Amfilohije još od početka aktivnog djelovanja u Crnoj Gori prije oko 30 godina, nije krio svoje političke aspiracije, pa pitanje nije bilo da li će, već kada će ova parapolitička organizacija nastaviti sa svojim predizbornim djelovanjem koje je samo privremeno stopirala pandemija koronavirusa.

Stoga i ne čudi što je Milan Knežević poslanik Demokratksog fronta, jednog od bliskih političkih saradnika MCP, otkrio juče u Skupštini da su visoki funkcioneri tog političkog saveza Andrija Mandić, Slaven Radunović, Nebojša Medojević i Predrag Bulatović u ponedeljeljak veče bili kod mitropolita SPC Amfilohija u Cetinjskom manastiru da, kako saznajemo, usklade detalje o već dogovorenoj predizbornoj kampanji.

Joanikije i pametni ljudi

Kako saznaje portal Aktuelno na sastanku su razmatrane ideje koje su aktuelne već godinama među profesionalnim Srbima iz opozicije i SPC – u nedostatku kredibilnog lidera opozicije, ujediniti više razjedinjenih opozicionih stranaka oko  mitropolita Amfilohija i njegovog zamjenika Joanikija. Kao ideološko vezivno tkivo poslužila bi im propagandna priča o “odbrani pravoslavlja i svetinja od DPS-a i predsjednika Mila Đukanovića”.

Amfilohije se odavno nameće kao vodeća politička figura među opozicionarima, a Joanikije nakon nedavnog hapšenja i zadržavanja od 72 sata, dobio je na političkoj težini pa čelnici SPC planiraju da iskoriste njegovu trenutnu popularnost među prosrpskim biračkim tijelom.

Da je Joanikije ozbiljno shvatio svoj politički zadatak govori i njegova izjava u Beranama koju je dao nakon puštanja iz pritvora gdje je boravio zbog organizovanja političkih protesta i kršenja mjera NKT-a.

”Pametni ljudi su potrebni da rješavaju probleme koji su se nagomilavali godinama, a SPC će podržati te pametne ljude koji će riješiti probleme. Poredak u državi, to nam treba, i dužni smo da se izborimo za to. Mi smo dužni da se borimo za slobodu i slavu naše vjere”, kazao je Joanikije nedavno u Beranama svojim pristalicama na skupu koji može da se okarakteriše kao predizborno zagrijavanje.

Iako nije precizirao na koga tačno misli kad je kazao da će “podržati pametne ljude”, jasno je da je mislio na Demokratski front, jer se Joanikijev šef sastao sa funkcionerima ovog političkog saveza samo par dana nakon ove izjave.

Zajednički miting prisalica SPC i DF-a: Žele smjenu valsti zbog toga što nastoji da crkvu uvede u zakonske okvire

Iako je tradicija političkog djelovanja SPC u Crnoj Gori izuzetno bogata, ovo je po prvi put da, jedan tako visoki zvaničnik ove parapolitičke organizacije osim Amfilohija, govori sasvim otvoreno da će podržati “pametne ljude” da dođu na vlast i donesu političke promjene u interesu poslovanja ove organizacije.

Ujediniti opoziciju oko Amfilohija

Podsjetimo, gore navedeni primjeri predstavljaju samo kontinuitet dugogodišnjeg političkog djelovanja SPC u Crnoj Gori. Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije razgovarao je krajem januara na Cetinju sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Nebojšom Medojevićem, poslanikom Ujedinjene Crne Gore Goranom Danilovićem i predsjednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem.

Iako  je Mitropolija crnogorsko-primorska izdala demanti u kom tvrdi da “sastanka nije bilo”, jasno je da je MCP lagala da  bi prikrila svoje političko djelovanje. Isto kao prije dva dana i tada je na Cetinju razgovarano o ujedinjenju opozcije oko Amfilohijevih vjersko-političkih ideja, kada već nijedan političar opozcije nema harizmu da to učini na regularan, demokratski, građanski način.

Kako saznaje Aktuelno iz dobro obavještenih izvora, osim mitropolita, koji se nameće kao vodeća politička figura među opozicionarima, Joanikije Mićović je osoba koja je, nakon sticanja populrnosti prilikom hapšenja i zadržavanja u pritvoru, sa ozbiljnim aspiracijama ušla u predizbornu kampanju za izbore koji će se uskoro održati.

Amfilohije već pokušavao da miri opozicionare

Treba podsjetiti da je Demokratska Crna Gora Alekse Bečića prije više od dvije godine, u septembru 2017. pripremila platformu o saradnji sa Demokratskim frontom, Socijalističkom narodnom partijom i Demosom, a posrednik koji je trebalo da miri posvađanu opoziciju je i tada bio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Na osnovu razvoja događaja poslije tog sastanka, lako je zaključiti da je Amfilohijeva misija pomirenja opozicionara žestoko podbacila. Da li će imati više uspjeha u ovom novom poduhvatu ostaje da se vidi, a takođe ostaje da se vidi sa kakvim će sloganom nezvanična koalicija SPC-srpska opozicija krenuti na ove izbore. Možda prihvate parolu koju im je Joanikije predložio – “Podržimo pametne ljude”.

B.Knežević

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
David
20.05.2020-15:17 15:17

Ma ostavite crkvu na miru. vi ste mucenici koji ne znaju sta rade.da li urednik ovog portala onaj sto nema usne? Suko

gagi
20.05.2020-19:31 19:31
Reply to  David

Davide,nebi lose bilo da ove “crkvene velikodostojnije”CELIVAS u njihov OBRAZ,ma ZADNJI OBRAZ,i cuvaj se da te sto “ne oprli po turinu”.