Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Kliničkom centru doniran lijek hidroksihlorokin

Kompanija Sandoz je donirala značajne količine hidroksihlorokina za liječenje hospitalizovanih COVID-19 pacijenata u Crnoj Gori i na taj način, kako je saopšteno, odgovorila na potrebe ljekara da omoguće pacijentima pristup potencijalnoj terapiji, uz istovremeno napredovanje kliničkih ispitivanja u svijetu u borbi protiv COVID-19

Kompanija Sandoz je donirala značajne količine hidroksihlorokina za liječenje hospitalizovanih COVID-19 pacijenata u Crnoj Gori i na taj način, kako je saopšteno, odgovorila na potrebe ljekara da omoguće pacijentima pristup potencijalnoj terapiji, uz istovremeno napredovanje kliničkih ispitivanja u svijetu u borbi protiv COVID-19.

foto Arhiva

Iz te kompanije su kazali da su sve količine lijeka donirane Kliničkom centru, a na molbu Ministarstva zdravlja Crne Gore, i u skladu sa potrebama, distribuiraće se u ostale zdravstvene ustanove u Crnoj Gori.

“Protokol liječenja koji je definisan od strane eminentnih stručnjaka u Crnoj Gori uključuje primjenu hidroksihlorokina kod hospitalizovanih pacijenata zaraženih virusom COVID-19, sa umjerenom do teškom kliničkom slikom. Prema ovom protokolu, donirana količina lijeka dostupna je velikom broju pacijenata kod kojih je primjena hidroksihlorokina neophodna”, navodi se u saopštenju.

U toku je, kako je saopšteno, nekoliko kliničkih ispitivanja u kojima se istražuje dejstvo hidroksihlorokina u liječenju COVID-19.

“Hidroksihlorokin je lijek koji se koristi za liječenje malarije i autoimunih bolesti kao što su sistemski lupus eritematozus i hronični poliartritis. Hidroksihlorokin još uvek nije odobren u svijetu za liječenje infekcijom COVID-19”, pojasnili su iz kompanije.

Direktorka Sandoz Predstavništva za Crnu Goru i Srbiju, Nataša Petrović, kazala je da je u ovom momentu važnije nego ikad da se ispuni misija povećanja dostupnosti ljekova pacijentima u Crnoj Gori i podizanja kvaliteta zdravstvenih usluga.

“Donacijom ove značajne količine hidroksihlorokina dodatno doprinosimo proširivanju znanja i iskustva u primjeni ovog lijeka u liječenju pacijenata sa COVID-19”, rekla je Petrović.

Kompanija Novartis, sa svojom generičkom divizijom Sandoz, duboko je, kako su kazali, posvećena globalnom naporu da se pobjedi COVID-19 i pružanju podrške stabilnosti zdravstvenih sistema širom svijeta.

“Podsjećamo da su nedavno kompanije Novartis i Sandoz donirale novčana sredstva zdravstvenom sistemu Republike Crne Gore kao pomoć u borbi protiv COVID-19. Kompanija Sandoz se obavezala da će zadržati stabilne cijene osnovnih ljekova, posebno antivirusnih ljekova i antibiotika koji bi mogli da pomognu u liječenju pacijenata sa potvrđenom infekcijom ovim koronavirusom”, poručili su iz kompanije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve