Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Različit status naših vaterpolista u Italiji: Sad je teško euro da se izvuče

Ivović je kod kuće sa porodicom, u kontaktu je sa klubom, prijateljima iz Italije. Pokušava kroz treninge da sačuva što je moguće više kondiciju

Italijanski i svjetski vaterpolo gigant Pro Reko isplatio je igračima martovsku platu u punom iznosu. Oko isplate za naredna dva mjeseca će se dogovoriti.

Ivović, Foto: Aleksandra Krupanič

“Rekli su da će u ovim teškim trenucima da nas ispoštuju. Martovska plataje isplaćena u punom iznosu. Čekaju se dalji koraci, možda u ljetnjim mjesecima nastavimo takmičenje, u suprotnom iz kluba su nam kazali da ćemo zajedno naći neko rješenje koje bi zadovoljilo jedne i druge. Definitivno još neki stav nijesu zauzeli za naredna dva mjeseca što se tiče isplata. Mi u Reki imamo ugovor na 10 mjeseci, završno sa majom”, ispričao je Aleksandar Ivović kapiten Reka i član crnogorskog nacionalnog vaterpolo tima.

Naš reprezentativac je kod kuće sa porodicom, u kontaktu je sa klubom, prijateljima iz Italije. Pokušava kroz treninge da sačuva što je moguće više kondiciju.

“Ljudi u Italiji su uplašeni. Svakodnevno se bore, kako kažu, protiv nevidljivog protivnika. Kao što znate, u Italiji je velika stopa smrtnosti i zaraženih korona virusom. Od mojih saigrača i njihovih porodica niko nije zaražen, a sa te strane je to olakšavajuća okolnost. Niko od njih se nije suočio sa virusom, ali se solidarišu sa svojim građanima. U Italiji se samo priča o virusu, mjere su zaista stroge, do prodavnice se može najdalje. Ali i u teškim momentima se hrabre, optimisti su. Jedva čekaju da sve prođe, ali niko ne zna kada će se život vratiti”, ističe Ivović.

Leka pokušava na sve načine, kada dođe vrijeme zajedničkog rada, da tijelo pripremi za ogromne napore.

“Čekaće nas potpuno druga priča kada uđemo u vodu. Nakon svega ovoga i pauze, siguran sam da će prvi susret biti kao da do tada nikad nijesam skočio u bazen. Specifični su vodeni sportovi. U svakom slučaju, bitno je održavati tonus mišića i simulirati pokrete koje imamo u vodi kroz “suve” treninge. Vodim računa da se ne ugojim, a to je bitan faktor da tijelo ne bi patilo. Dobijamo uputstva od našeg kondicionog trenera iz reprezentacije i Reka, pokušavamo u najvećoj mjeri preporuke da ispoštujemo. Nadam se da ćemo neku formu pokušati da održimo dok se sve ne normalizuje”, kazao je Ivović.

Kvalifikacije za OI su odložene. Niko ne očekuje da se turnir održi u ljeto.

“Niko ne očekuje da se kvalifikacije održe tokom ljeta. Kakve sad imamo informacije, a nijesu definitivne, možda će se održati u januaru ili frebruaru naredne godine. Rekao bih da je to najrealniji termin”, zaključio je Ivović.

Još jedan crnogorski reprezentativac koji nastupa u Italiji Stefan Vidović u iščekivanju je odluke, koja bi mogla da donese značajne promjene. Pozitivne i negativne.

Vidović je član Ortiđe.

“Možda će saigrači sredinom maja početi da treniraju. Sve se radi da se liga nastavi. Dobio sam informaciju da su samo Lacio, Trst i Telimar -Palermo, za koji nastupaju Jovan Sarić i Dragan Drašković, protiv nastavka takmičenja”, smatra Vidović.

Sa igračima, stručnim štabom i prijateljima je u kontaktu.

“Kao podrodica smo. Baš o svemu vode računa. Eto, potrudili su se i predali moju dokumentaciju u Opštinu oko pomoći od oko 600 eura koju će svaki građanin, koji ne radi, dobiti od države”, istakao je Vidović.

Pauza je ogromna smatra Vidović, ali bi sad potpisao da se takmičenje na ljeto nastavi.

“Uželio sam se treninga, utakmica, nadam se da ćemo imati priliku da završimo ligu tokom ljeta. Moj klub ima prelijep i otvoren bazen, na kojem igramo u zimskim mjesecima, jer je temperatura visoka”, dodao je Vidović.

A kakva je situacija u Ortiđi oko ugovora i isplata?

“Čekamo odluku oko lige, a na osnovu toga će klub da donese odluku o daljim koracima. Plaćeni smo dok smo tu. Ali situacija je, svakako, teška. Ali ono što je za svaku pohvalu je njihov entuzijazam i hrabrost da sačuvaju sport”, kazao je Vidović.

Pauza mu više ne prija:

“Dobro je svima došao kraći odmor, međutim, sad je stvarno dosta”, jasan je Vidović.

Italijanski mediji pišu da se uprava Palerma protivi ideji za nastavak šampionata, međutim, klub za koji nastupaju Drašković i Sarić, moraće da se prilagodi većini i konačnoj odluci. Tim sa Sicilije želi da raspusti i prekine ugovore sa skoro čitavom ekipom. Na udaru su stranci konkretno crnogorski vaterpolisti. Sa raskidom ugovora ovaj tim više ne bi imao obavezu da poštuje zagarantovane isplate.

Ali ni igrači nijesu “ludi”, mnogi od njih neće dozvoliti da ih klub “zavrne” za novac, odnosno potpunu obustavu sredstava koja im je garantovana ugovorom. Vjerovatno će više posla čekati advokate, ako se igrači i klub ne “nađu” možda na pola puta.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve