Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Francuska uvodi vozove na vodonik

Vozovi na vodonik opremljeni su gorivnim ćelijama koje proizvode električnu energiju iz vodonika i kiseonika. Njemačka je prva zemlja koja je uvela tu tehnologiju prije godinu dana, stavivši u promet dva voza francuskog proizvođača TGV-a Alastom, na pruzi dužine 100 kilometara

Francuska se priključuje „zelenoj“ revoluciji željeznica kupovinom 15 vozova na vodonik francuskog proizvođača TGV-a Alastom, koji ne proizvode emisije ugljen dioksida a trebalo bi da zamijene postojeće dizelske modele, najavio je čelnik francuskog državnog željezničkog prevoznika SNCF.

Foto: EPA

Vozovi na vodonik opremljeni su gorivnim ćelijama koje proizvode električnu energiju iz vodonika i kiseonika. Njemačka je prva zemlja koja je uvela tu tehnologiju prije godinu dana, stavivši u promet dva voza francuskog proizvođača TGV-a Alastom, na pruzi dužine 100 kilometara.

„Nadamo se da ćemo za nekoliko nedjelja potpisati narudžbinu za proizvodnju 15 vozova na vodonik“, rekao je izvršni direktor SNCF-a Guillaume Pepy dodajući da bi vozovi trebalo da budu u funkciji za „otprilike dvije godine“.

Do sada je Francuska imala problema sa dobijanjem čistog vodonika, s tim da se 95% vodonika dobijalo iz prirodnog plina. Alstom je predložio prilagođenje modela koji se koristi u Njemačkoj, pa će vozovi SNCF-a umjesto čistog vodonika koristiti kombinaciju električne energije i vodonika.

Pepy navodi kako je cilj SNCF-a „da kroz 15 godina na francuskim željeznicama ne ostane nijedan dizelski voz“. Francuske željeznice do 2021. godine takođe planiraju da zamijene neke dizel modele s novim dizel-električnim hibridnim vozovima na sjeveroistoku, zapadu i jugu zemlje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve