Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Kraftverk poslije 20 godina dobio na sudu bitku za autorska prava

Sud je, između ostalog, presudio da dozvola nije potrebna, ukoliko je dio pjesme prerađen toliko da se značajno razlikuje od originala

Njemački elektro-pop pioniri, grupa Kraftverk dobila je na sudu bitku za autorska prava zbog dijela pjesme Metal na Metal (Metal On Metal) iz 1977. godine koju je koristila Sabrina Setlur u pjesmi Samo ja (Only me).

Kraftverk (Foto: dpa/RMV via ZUMA Press/Mike Tudor)

Evropski sud pravde donio je odluku da muzičari ne mogu da koriste djelove pesama drugih izvođača bez prethodno dobijene dozvole.

Kraftverk je stupio u akciju protiv hip-hop producenata Mozesa Pelama i Martina Hasa 1999. godine.

Ovakva odluka suda imaće veliki uticaj na muzičku industriju, jer od sada svaki dio pjesme mora da autorizuje onaj koji ju je producirao.

Ralf Huter i Florijan Šnajder Esleben su producirali pjesmu Metal On Metal, koja se nalazi na njihovom albumu Trans-Evropa Ekspres (Trans-Europe Express).

Sud je takođe presudio da dozvola nije potrebna, ukoliko je dio pjesme prerađen toliko da se značajno razlikuje od originala.

Njemački Savezni sud je 2012. godine presudio je da se pjesma Sabrine Setlur više ne promoviše, jer krši autorska prava.

Ipak, 2016. godine njemački Ustavni sud, odlučio je da je kršenje autorskih prava u tom slučaju zanemarljivo i da Kraftverku nije narušena umjetnička sloboda.

Slučaj je, nakon žalbe, završio na Evropskom sudu pravde.

Florijan Drike, predsjednik sindikata njemačkih muzičara rekao je da je sud „jasno stavio do znanja da je proizvođaču fonograma dozvoljeno da odobri ili zabrani dupliranje istog pod određenim uslovima i da pod određenim uslovima kratke audio sekvence može da koristi treća strana”.

Dodao je da je sud stvorio kriterijume o tome kada uzimanje djelova pesama utiče na slobodu umjetnika.

„Tumačenje novih kriterijuma Evropskog suda pravde je u toku”, rekao je.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve