Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Mjanmar razmatra mogućnost davanja državljanstva Rohindžama

Mjanmarski ministar spoljnih poslova U Myint Thu vodio je desetočlanu delegaciju u Bangladeš na razgovore o repatrijaciji Rohindža, od kojih se mnogi nalaze u izbjegličkim kampovima u toj zemlji

Pripadnici etničke grupe Rohindža koji su iz Mjanmara izbjegli u susjedni Bangladeš usljed napada vojske mogli bi zatražiti državljanstvo ako se vrate, rekao je visoki mjanmarski zvaničnik.

Rohindže bi mogle zatražiti da postanu “naturalizovani državljani” Mjanmara/Reuters

Mjanmarski ministar spoljnih poslova U Myint Thu vodio je desetočlanu delegaciju u Bangladeš na razgovore o repatrijaciji Rohindža, od kojih se mnogi nalaze u izbjegličkim kampovima u toj zemlji.

Na konferenciji za medije nakon posjete izbjegličkom kampu na jugoistoku Bangladeša, Thu je rekao da bi Rohindže mogle zatražiti da postanu “naturalizovani državljani ” Mjanmara.

“Pokušavamo im objasniti koje su mogućnosti dobivanja državljanstva”, rekao je Thu novinarima nakon susreta s Rohindžama, etničkoj muslimanskoj manjini Mjanmara koja je izbjegla pred represijom mjanmarske vojske.

Thu je rekao da, po zakonu, oni nemaju pravo na puno državljanstvo, ali da bi umjesto toga mogli zatražiti status “naturalizovanih državljana” dok bi njihova djeca mogla imati pravo na puno državljanstvo.

Bangladeš i Mjanmar su 2017. potpisali sporazum o dobrovoljnom povratku izbjeglica, ali proces repatrijacije je stao. Bangladeš je za to okrivio nespremnost Mjanmara da ih primi natrag, a mnoge Rohindže se pribojavaju progona ukoliko ih se neće priznati za državljane Mjanmara.

Gotovo 750.000 Rohindža izjbeglo je u Bangladeš tokom obračuna vojske s tom grupom u avgustu 2017. godine. Mjanmar je većinski budistički, a UN i druge humanitarne organizacije optužile su vladu Mjanmara za etničko čišćenje i genocid.

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve