Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Makron: Nema proširenja EU, ni ovih 28 članica ne može da se složi

"I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbiću svako proširenje prije dubokih reformi našeg institucionalnog funkcionisanja", naglasio je Makron

Francuski predsjednik Emanuel Makron ponovio je da u postojećoj evropskoj strukturi nema mjesta da se govori o budućem proširenju i istakao da ni postojećih 28 članica ne može da se složi.

Foto: Zhang Cheng/Xinhua/Barcroft Media

Francuski predsjednik je poslije prekida maratonskog samita, koji je počeo u nedjelju uveče, naglasio da evropski lideri moraju da ozbiljnije razmišljaju o pojednostavljenju unutrašnjih procedura i demokratskom kolektivnom funkcionisanju, prenose agencije.

“I u ovom kontekstu sam više nego skeptičan prema svima onima koji nam objašnjavaju da je budućnost Evrope u novom proširenju kada se ne možemo složiti sa 28 članica. Ja ću biti beskompromisan i odbiću svako proširenje prije dubokih reformi našeg institucionalnog funkcionisanja”, naglasio je Makron.

Od preuzimanja dužnosti prvog čovjeka Francuske, Makron se protivi proširenju EU, prije unutrašnjih reformi evropskih institucija. On je ocijenio da je prekid samita “potpuni krah” koji će biti loš za imidž Evropskog savjeta i odgovornost za neuspjeh prebacio na “neke lične ambicije”.

Šefovi država i vlada EU su poslije skoro 19 sati neuspješne rasprave prekinuli sastanak na kojem je trebalo da se postigne dogovor o imenovanju nosilaca ključnih funkcija unutar EU.

Samit će se nastaviti u utorak u 11 sa namjerom da se postigne saglasnost o imenovanju predsjednika Evropske komisije, Evropskog savjeta, Evropskog parlamenta, viskog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i predsjednika Evropske centralne banke.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve