Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

CPC od države dobila 55.500 eura, SPC 51.500

Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC), kao i ranijih godina, iz državnog je budžeta prošle godine opredijeljeno 55.500 eura, i ta vjerska organizacija je ujedno dobila i najviše novca poreskih obveznika.

To je 4.000 eura više, u odnosu na Mitropoliju crnogorsko-primorsku i Eparhiju budimljansko-nikšićku, koje su zbirno dobile 51.491 euro. Gledano pojedinačno, Mitropoliji je iz budžeta opredijeljeno 25.342 eura, a Eparhiji 26.149 eura, pišu Dnevne novine.

Istovremeno, najmanje novca opredijeljeno je Jevrejskoj zajednici, kojoj je pripalo 17.500 eura.

DŽOMIĆ: FINANSIRAJU AKTIVNOSTI CPC

Više od SPC-a dobila je i Islamska zajednica u Crnoj Gori, kojoj je iz državne kase pripalo 53,3 hiljade eura. Barskoj nadbiskupiji je dodijeljeno 13.176 eura, a Kotorskoj biskupiji 9.000 eura, što za Katoličku crkvu u našoj zemlji zbirno iznosi oko 22.000 eura.

Komentarišući raspodjelu novca vjerskim zajednicama, koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske, protojerej stavrofor dr Velibor Džomić, rekao je da se nastavlja praksa resora na čijem je čelu sada Mehmet Zenka da, kako je rekao, u potpunosti finansira aktivnosti “takozvane CPC”.

– Kojoj se godinama opredjeljuju sredstva za plate njihovih službenika – rekao je Džomić Dnevnim novinama, navodeći da za to ima dokaze.

Ponovio je da je CPC finansirana od Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

– Slobodno se može reći da je CPC zapravo savremena vjerska organizacija, koja je finansirana u potpunosti od Ministarstva. S druge strane, ostale vjerske zajednice su diskriminisane u svakom pogledu, pa i u pogledu dodjeljivanja sredstava. Diskriminacija je obilježila ministrovanje Suada Numanovića- ocijenio je Džomić. Podsjeća da sve primjedbe na račun raspodjele sredstava vjerskim zajednicama koje je iznosio za prethodne, važe i za 2016. godinu.

– Raspodjele su izvršene na osnovu nezakonitog akta Kriterijum. A u tom famoznom Numanovićevom Kriterijumu ne postoji nijedan kriterijum na osnovu koga bi se moglo znati za šta se opredj eljuju sredstva za crkve i vjerske zajednice – naveo je on, uz napomenu da od Zenke očekuje donošenje novog Pravilnika, koji će biti u skladu sa zakonom, i u kojem će biti normirani kriterijumi za raspodjelu sredstava iz budžeta.

VUČINIČ: BIJEDNI MJESEČNI IZNOSI

Potpredsjednik Savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić naveo je da je iznos koji im se isplaćuje iz budžeta nezadovoljavajući.

– Crnogorska pravoslavna crkva živi od milodara vjerujućih, i nešto sredstava koja dobija, kao i sve druge crkve i vjerske zajednice, iz državnoga budžeta. Taj iznos koji nam se isplaćuje iz budžeta, nezadovoljavajući je. Iznosi nešto preko 50.000 eura godišnje, ili mjesečno nekoliko stotina eura preko 4.000, kazao je on.

Kako je kazao, s tim “bijednim” mjesečnim iznosom, svakoga prvoga u mjesecu, treba da se pokriju izdaci za cijelu Crkvu, Vladičanski dom, trojicu vladika, desetak sveštenika, više ipođakona, jednoga studenta teologije i civilno osoblje.

– On je najbolji pokazatelj statusa naše Crkve u našoj domovini, u kojoj se, riječju i djelom, vodi otvoreni rat protivu nas i naše Crkve. Finansira se prihodima Manastira Ostoga, milionskim donacijama srpskih privrednika, i milionskim dotacijama republike Srbije, namijenjenim srpskim kulturnim institucijama i Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori – istakao je Vučinić.

Izvor: Dnevne novine

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve