Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Twitter nudi pristup podacima za 5.000 dolara mjesečno

Nedavne Twitter-ove promjene API-ja stvorile su prilično nezgodu za programere koji i dalje žele pristup podacima kompanije

Twitter-ov API rolerkoster pod vođstvom Elon-a Musk-a se nastavlja.

Kompanija je najavila novi „Pro“ nivo za programere. Sa mjesečnom cijenom od 5.000 dolara mjesečno, ovaj paket se nalazi između Basic planova od 100 dolara mjesečno i Enterprise paketa čija cijena varira.

Novi Twitter API Pro plan nudi mjesečni pristup za milion preuzetih tvitova i 300.000 objavljenih tvitova. Takođe, uključuje pristup krajnjim tačkama sa ograničenom brzinom za filtrirane strimove u realnom vremenu (pristup uživo tvitovima na osnovu određenih parametara) i kompletno pretraživanje arhive i istorije tvitova. Zatim, dodaje tri ID-a aplikacije i prijavu sa pristupom Twitter-u.

Međutim, cijena od 5.000 dolara mjesečno za kompanije koje žele da „eksperimentišu, grade i skaliraju svoj posao“ ostavlja ogroman jaz između „Pro plana“ i osnovnog plana od 100 dolara mjesečno, sljedećeg nivoa.

Na ovaj način preduzeća moraju da biraju između nivoa koji možda neće obezbijediti dovoljno informacija i znanja za mjesečnu naknadu od 100 dolara u odnosu na plan od 5.000 dolara koji se proteže izvan budžeta mnogih startup kompanija.

Previsoka cijena

Takođe, neki korisnici su izrazili svoje uvjerenje da su ograničenja prevelika za tu cijenu. „To je super, ali ste već ubili većinu Twitter aplikacija do sada“, navode programeri. „Što se tiče cijene od 5.000 dolara i dalje je previsoka za većinu. Cijene takođe vjerovatno neće mnogo doprinijeti istraživačima, kojima platforma pokušava da naplati desetine hiljada dolara za pristup.

Nedavne Twitter-ove promjene API-ja stvorile su prilično nezgodu za programere koji i dalje žele pristup podacima kompanije. Prvo, kompanija je efektivno ubila većinu klijenata trećih strana u januaru. Zatim je tiho ažurirala svoje uslove kako bi uvela promjenu.

Zatim, u februaru je objavila da ukida besplatan pristup API-ju. Nakon toga kompanija je obećala da će nova verzija besplatnog nivoa samo za čitanje ostati dostupna u svrhe „testiranja“.

Platforma je u martu predstavila početna tri nivoa novog API-ja (besplatan, osnovni i poslovni). Sada je stigao Pro plan sa cijenom od 5.000 dolara. Međutim, kako je kompanija već izgubila mnoge programere koji su se nekada oslanjali na platformu, ostaje da se vidi koliko će biti efikasan u privlačenju novih korisnika sada kada je predstavljen ovaj preskupi novi plan.

Izvorpcpress

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve