Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Radulović: NATO garant stabilnosti u uslovima neizvjesnih bezbjednosnih prilika

U sklopu debate koja se organizuje u presudnim trenucima za evroatlantsku sigurnost, Radulović je istakao značaj Alijanse kao garanta bezbjednosti

NATO garant stabilnosti u uslovima neizvjesnih bezbjednosnih prilika, kazao je savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku Đorđe Radulović na dvodnevnom neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO, koji se održava u Oslu.

U sklopu debate koja se organizuje u presudnim trenucima za evroatlantsku sigurnost, Radulović je istakao značaj Alijanse kao garanta bezbjednosti.

“Alijansa je zadržala jedinstvo i potvrdila relevantnost i sposobnost prilagođavanja krupnim promjenama u bezbjednosnom okruženju”, kazao je Radulović.

U kontekstu aktuelnih izazova na globalnoj sceni, Radulović je naglasio posvećenost Vlade Crne Gore pripremi i implementaciji odluka kojima se osigurava zaštita cjelokupnog evroatlantskog područja.

On je, kako se navodi, podsjetio i na privrženost Crne Gore nastavku pružanja višedimezionalne podrške Ukrajini, te prenio nedvosmislenu podršku Crne Gore očuvanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine, u njenim međunarodno priznatim granicama.

Kao posebno važnu stavku, savjetnik Radulović je izdvojio i potrebu snažnijeg percipiranja strateškog značaja Zapadnog Balkana za NATO alijansu, a u svijetlu trenutnih dešavanja. U sklopu napora za snaženje političke dimenzije Alijanse, u NATO okvire je 2022. godine uveden i institut neformalnih susreta šefova diplomatija.

Iz Vlade navode da sastanak u Oslu je drugi po redu te vrste.

Sastanak u Norveškoj se organizuje u susret NATO Samitu, koji će se održati u julu u Viljnusu, i predstavlja priliku da ministri 31 države članice i pozvane države, Švedske, razmotre više pitanja od značaja za evroatlantsku bezbjednost.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
RIR
01.06.2023-18:09 18:09

… mali Radulovic se sjetio da NATO stvara stabilnost…a kad su on i svaštaljub četnik smenjivale ambasadore i ministre EU i NATO orijentacije tumacio je …da se smjenjuju kako bi drugi umjesto njih tumačili “autenticnu “politiku Vlade /četnicke/kojoj je i on pripadao -mali se njiše “kako vjetar puse ” – NEDORASTAO !