Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović: Akcenat sam stavio na Berlinski proces; Marfi: Crna Gora uspješna priča, ali ima još dosta posla

Predsjednik Crne Gore rekao da će poslati poruku da je Crna Gora konačno zrelo društvo koje ima demokratske izbore. On je na konferenciji za medije nakon sastanka sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom, odgovarajući na pitanje zbog čega nije pomenuo Otvoreni Balkan u svom inauguracionom govoru kazao da je akcenat stavio na Berlinski proces.

Partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Crne Gore važno je u trenucima promjena koje se desavaju u Crnoj Gori – kazao je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na konferenciji za medije sa američkim senatorima Krisom Marfijem i Gerijem Pitersom. Senator Marfi je istakao da je Crna Gora uspješna priča, ali da je pred njom još dosta posla.

Milatović je, nakon održanog sastanka sa američkim senatorima, kazao da su saglasni da je proces EU integracija važan i da Crna Gora ima šansu za napredak u tom procesu.

To će, prema riječima Milatovića, zahtijevati ubrzanje svih reformskih procesa i ”u tome ćemo imati podršku SAD”. Amerika ovom posjetom, kako dodaje, pokazuje snažno partnerstvo sa Crnom Gorom koje treba dodatno produbiti.

“Strateško partnerstvo sa SAD koje je posebno važno u ovom trenucima, važnim političkim promjenama koje se dešavaju u Crnoj Gori. Pokušavamo da u Crnoj Gori iznjedrimo drugačiji sistem vrijednosti. Saglasili  smo se da je proces EU integracija dodatno važan. Crna Gora ima prostor za dodatno ubrzanje tog procesa. Taj proces zahtijevaće ubrzanje svih reformskih procesa”, dodao je Milatović.

Senator Marfi je kazao da je jedan od glasova koji je naročito poseban bio glas za članstvo Crne Gore u NATO:

”Jednak entuzijazam imam i kada je u pitanju podrška vašoj viziji na putu ka EU. Mi smo ovdje da od vas čujemo na koji način mozemo podstaći vašu ekonomsku poziciju i osnažiti naše partnerstvo”, rekao je Marfi.

Crna Gora je, kako je naveo, uspješna priča, ali nema sumnje da postoji još dosta posla koji treba uraditi.

”Niko nije savršen, nismo ni mi u SAD. Drago mi je što sam ovdje i čestitke predsjedniku na impresivnoj pobjedi”, istakao je Marfi.

Senator Piters je rekao da su tu da jačaju odnos sa Crnom Gorim.

”Puno naših uspješnih biznismena sa ovih teritorija žele nešto da vrate ovoj zajednici i da investiraju, ali za to još neke reforme treba da se sprovedu. Nema sumnje da ćemo ojačati ekonomski prosperitet Crne Gore”, smatra on.

Za njega je, dodaje, jako važno što je Crna Gora dio NATO-a.

”Razgovarali smo i o sajber bezbjednosti. Za SAD je bitno da sa saveznicima radimo na sajber bezbjednosti. Razgovarali smo o načinima kako da jačamo sajber bezbjednost”, naveo je Piters.

Milatović: Akcenat stavljen na Berlinski proces

Već sjutra će svi nosioci izbornih lista dobiti poziv za sastanak sa mnom gdje ćemo poslati poruku da je Crna Gora konačno zrelo društvo koje ima demokratske izbore. Taj dijalog ću početi već od ponedjeljka, a nastaviću ga i nakon toga – najavio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović.

On je, na konferenciji za medije nakon sastanka sa američkim senatorima, odgovarajući na pitanje zbog čega nije pomenuo Otvoreni Balkan u svom inauguracionom govoru kazao da je akcenat stavio na Berlinski proces.

”Akcenat sam stavio na Berlinski proces, ali je pored te svaka druga inicijativa koja za cilj ima unapređenje EU integracija dobrodošla”, naveo je Milatović.

Dodaje da je važna poruka njegovog inauguracionog govora bila kohezija oko ključnih nacionalnih interesa.

Ističe da mu je danas prvi radni dan.

”Razumijem da su ustavni rokovi za potpisivanje zakona prošli. Ja sam već rekao da ću se ponašati u skladu sa Ustavom, zakonim i nacionalnim interesima”, naveo je Milatović.

Milatović je istakao da je upoznao senatore sa nekim primjerima koji su evidentni koliko su u Crnoj Gori institucije bile pod nekom vrstom šape organizovanog kriminala i korupcije.

“Primjer Vesne Medenice, gospodina Blaža Jovanića, ostali ljudi iz SDT i Uprave policije koji su dobili mandat da se bore protiv organizovanog krimjnala i korupcije, a koji su suštinski bili dio organizovanog kriminala i korupcije. Zalažem se za Crnu Goru u kojoj se to više nikada neće desiti”, kazao je Milatović.

Marfi je na pitanje o borbi protiv organizovanog kriminala naveo da je bilo napretka i uočeno je da su neki akteri iz te priče privedeni licu pravde.

”Ali postoji još prostora da se tu dosta uradi. Stalo nam je da budemo partneri i da pomognemo u toj borbi. Ovo jeste zemlja koja ide u pravom smjeru i predsjednik je rekao da je to prioritet”, istakao je on.

O izvještaju Freedom Housea

Senator Piters je rekao da nije vidio izvještaj.

“Ne treba se vraćati u prošlost i treba gledati u budućnost. Razgovori koje smo imali sa predsjenikom ističe koliko je važno imati slobodu medija. Nadamo se kada dođemo do izbora da vidimo šta će nova vlast raditi u bidućnosti. Da se zajedno borimo za slobodne medije i vladavinu prava, slobodno pravosuđe i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije”, zaključio je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve