Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

Stručnjaci uvjereni da će naseljavanje Marsa uspjeti

Korisnici društvenih mreža oduševljeni su video snimkom Elon Muska – simulacijom puta do Marsa i naseljavanjem te planete.

Ovaj preduzetnik planira da ostvari taj ambiciozni cilj kroz nekoliko godina, a već je osnovao i svoju kompaniju Space X, koja proizvodi rakete koje mogu putovati od Zemlje do Marsa i nazad.

U animaciji koju je Musk objavio, vidi se kako planira izgraditi raketu koja bi kroz dvije faze stigla do Marsa. Najprije bi se opskrbljivala gorivom, a onda punila sunčevom energijom.

Musk je objasnio kako bi se ljudska kolonija na Marsu izgrađivala između 40 i 100 godina, a cijena putovanja na Mars po osobi iznosila bi oko 10 milijardi dolara.

Preduslov da krenete na ekspediciju s njim, kako je objasnio, (osim da imate koju milijardu viška), jeste da ste spremni umrijeti.

Čelnici Britanske svemirske agencije, koja inače učestvuje u misiji istraživanja Marsa, naveli su juče da vjeruju da Musk u narednoj deceniji može ostvariti ovaj plan.

Istina, direktorka prestižne agencije Ketrin Kortni dala je poprilično “nenaučan” razlog.

Ona je za Bussines Insider izjavila da jednostavno objašnjenje leži u srži svih tehnoloških poduhvata: “Nikad ne potcjenjujte ljudsku ambiciju”.

Kazala je kako se i slanje čovjeka na Mjesec činilo nevjerovatno ambicioznim kad se ona rodila 1963. godine, ali šest godina kasnije to smo ostvarili.

Misli da se ista logika može primijeniti i kod Muskove vizije o kolonizaciji Marsa koja bi trebalo da počne 2022. godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve