U Francuskoj su za danas, prvog vikenda od ukidanja mjera karantina uvedenih zbog koronavirusa, najavljeni skupovi pokreta Žuti prsluci koji su prekinuti zbog zabrane kretanja, prenosi tamošnji mediji.

Jedan od ranijih protesta (Foto: BETA/ AP PHOTO LAURENT CIPRIANI)

List Figaro prenosi da se ne zna kakav će biti odziv građana, a lokalne vlasti u Tuluzu, Lionu i Monpeljeu su zabranile okupljanja.

Jedan od lidera pokreta Žuti prsluci Žerom Rodigrez pozvao je građane na skupove i dodao da u društvu “već dva mjeseca vlada frustracija”.

“Mnogi govore da su spremni da se međusobno podržavaju, da idu na posao, a što ne bismo mogli to da uradimo i da protestujemo”, rekao je Rodrigez.

Međutim, drugi predstavnik pokreta Fransoa Bulo sumnja u veliki odziv građana jer je to prvi vikend od ukidanja karantina i dodaje da ljudi tek izlaze iz perioda koji je za mnoge bio finansijski veoma težak.

Bulo je rekao da se očekuje talas nezadovoljstva u Francuskoj i da će skupovi Žutih prsluka biti samo dio toga.

U Francuskoj je prije epidemije bio štrajk željeznice zbog najavljene reforme penzija, kao i redovni nedjeljni protesti Žutih prsluka čija su okupljanja počela još u novembru 2018. godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve