Nedjelja, 10 Decembra, 2023
Rubrika:

Više od 1.200 sudanske djece umrlo u izbjegličkim kampovima

Gotovo šest mjeseci nakon sukoba sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), zdravstveni sektor zemlje je na koljenima zbog direktnih napada zaraćenih strana te nedostatka osoblja i ljekova, navode iz UN-a, prenosi Hina

Više od 1.200 djece umrlo je od, sumnja se, ospica i neuhranjenosti u izbjegličkim kampovima u Sudanu, dok su hiljade drugih, uključujući novorođenčad, u riziku od smrti prije kraja godine, objavile su agencije Ujedinjenih nacija (UN).

Gotovo šest mjeseci nakon sukoba sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), zdravstveni sektor zemlje je na koljenima zbog direktnih napada zaraćenih strana te nedostatka osoblja i ljekova, navode iz UN-a, prenosi Hina.

Allen Maina, šef javnog zdravstva pri Agenciji UN-a za izbjeglice (UNHCR), rekao je da je više od 1.200 djece mlađe od pet godina umrlo u sudanskoj državi Bijeli Nil od maja.

Ugrožene hiljade novorođenčadi

“Nažalost, strahujemo da će brojke nastaviti rasti”, dodao je.

Agencija UN-a za djecu (UNICEF) izrazila je zabrinutost da bi “više hiljada novorođenčadi” moglo umrijeti prije kraja godine.

“Njima i njihovim majkama potrebna je stručna zaštitu na porođaju. Međutim, u zemlji u kojoj su milioni ili zarobljeni u ratnim zonama ili raseljeni i u kojoj vlada velika nestašica medicinskih potrepština takva zaštita je svakim danom sve manje vjerovatna”, rekao je portparol UNICEF-a James Elder.

Svaki mjesec potrebno je liječiti gotovo 55.000 djece od najgoreg oblika neuhranjenosti u Sudanu, ali većina centara za prehranu u glavnom gradu Kartumu te u Zapadnom Darfuru nije u funkciji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve