Petak, 9 Juna, 2023
Rubrika:

UŽIVO Ukrajina traži hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN; NATO: Nuklearna retorika Moskve opasna i neodgovorna

Ruske snage su u potpunosti preuzele kontrolu nad pogonima fabrike metala AZOM u Bahmutu, javlja dopisnik za rusku agenciju RIA Novosti. Ekstremno iscrpljivanje ruskih snaga uglavnom je zaustavilo ruske napade na Bahmut. Ukrajinska vojska potvrđuje teške borbe duž fronta, ali ruska ofanziva, prema njima, postigla je slabe uspjehe. Još uvijek brojčano nadjačavaju ruske plaćenike skupine Wagner.

Danas je 394. dan rata u Ukrajini, razvoj događaja pratite uživo na Portalu Aktuelno.

22:56 Francuska osudila namjeru Rusije da postavi nuklearno oružje u Bjelorusiji

Francuska je osudila namjeru ruskog predsjednika Vladimira Putina da rasporedi “taktičko” nuklearno oružje na teritoriji svog bjeloruskog saveznika, pozivajući Moskvu da pokaže “odgovornost” i da od toga odustane, saopštilo je francusko Ministarstvo vanjskih poslova.

“Pošto je Rusija prekršila sporazum INF (o nuklearnim snagama srednjeg dometa) što je dovelo do njegovog nestanka, i najave da Rusija suspenduje učešće u Ugovoru o Novom START-u prošlog februara, ovaj dogovor predstavlja dodatni element slabljenja međunarodne arhitekture kontrole naoružanja i strateške stabilnosti u Evropi”, navodi se u saopštenju francuske diplomatije, premosi AFP.

Pariz je pozvao Moskvu da “pokaže odgovornost koja se očekuje od države sa nuklearnim oružjem i da odustane od tog destabilizujućeg dogovora”, dodaje se u saopštenju.

21:58 Horovi iz cijelog svijeta pjevaju za mir u Ukrajini

Horovi iz cijelog svijeta udružili su svoje glasove kako bi pjevali za mir u Ukrajini, a oko 300 pjevača okupilo se u Madridu, gdje je incijativa i počela godinu dana nakon početka ruske invazije.

Po sunčanu vremenu, pjevači 46 horova iz glavnog grada Španije i obližnjih gradova okupili su se ispred Muzeja kraljice Sofije i počeli pjevati u podne, prenosi AFP.

Pridružile su im se hiljade pjevača u 80 mjesta Evrope i Latinske Amerike, a hiljadu ukrajinskih pjevača ujedinilo je svoje glasove sa horovim a iz Argentine, Brazila, Kolumbije, Danske, Njemačke, Portugala i Venezuele.

(AFP)

21:41 Ukrajina traži da Savjet bezbjednosti UN hitno okonča rusku nuklearnu ucjenu

Ukrajina je tražila hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN radi suprotstavljanja ruskoj “nuklearnoj ucjeni” jer je predsjednik Rusije Vladimir Putin najavio da će Moskva da rasporedi nuklearno oružje u Bjelorusiji.

Evropska unija je zaprijetila Bjelorusiji novim sankcijama ako to oružje raspoređeno, dok su Sjedinjene Države nagovijestile da „nemaju indicija“ da Moskva namjerava da upotrijebi nuklearno oružje u Ukrajini.

„Ukrajina očekuje od Velike Britanije, Kine, SAD i Francuske efikasne akcije za suprotstavljanje nuklearnoj ucjeni Kremlja“ navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova šta očekuje od tih stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN.

20:25 Jermak: Ruske rakete pogodile dva stambena bloka u Donjecku

Ruske rakete pogodile su dva stambena bloka u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, objavio je šef kancelarije ukrajinskog predsjednika Andrij Jermak.

“Rusi nastavljaju da granatiraju Avdijevku. Izveli su raketni napad na dva stambena bloka”, objavio je Jermak na Telegramu.

19:54 Šef kineske diplomatije: Odnosi Kine i Rusije donijeće globalni mir i stabilnost

Ministar vanjskih poslova Kine Qin Gang izjavio je da su odnosi između njegove zemlje i Rusije faktor koji će donijeti globalni mir i stabilnost.

“Mi smo dobri susjedi, dobri partneri i predstavljamo snage dobra u svijetu”, rekao je ministar vanjskih poslova Kine za TV Rusija 1, prenosi TASS.

Dodao je da odnosi Rusije i Kine počivaju na zajedničkim interesima i ne predstavljaju prijetnju za bilo koju drugu državu.

19:33 Borelj: Ako Minsk prihvati rusko nuklearno oružje to će biti prijetnja evropskoj bezbjednosti

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj ocijenio je da bi, ako Bjelorusija prihvati rusko nuklearno oružje, to značilo neodgovornu eskalaciju i prijetnju evropskoj bezbjednosti.

“Bjelorusija to još može da zaustavi, to je njihov izbor”, napisao je Borelj na Tviteru.

Prema Boreljovim riječima, EU je spremna da odgovori novim sankcijama.

18:43 Ukrajinska vojska neprestano dovlači nove snage u Bahmut

Ruski izvori navode da su pripadnici grupe Vagner zauzeli fabriku Azom, u sjevernom dijelu grada.
I dalje se nesmanjenom žestinom vode borbe na istoku Ukrajine.

Najteža je situacija u Bahmutu, gdje ruski izvori navode da su pripadnici grupe Vagner zauzeli fabriku Azom. Prema istom izvoru, borbe se vode i u samom gradskom središtu, u blizini upravne zgrade. Iz ukrajinskog zapovjedništva potvrđuju da se u Bahmutu vode pješadijske borbe te da njihove snage odbijaju većinu napada.

19:30 NATO: Nuklearna retorika Moskve opasna i neodgovorna

Nuklearna retorika Moskve je opasna i neodgovorna, saopštio je NATO.

Objava je uslijedila poslije najave ruskog predsjednika Vladimira Putina o razmiještanju „taktičkog“ nuklearnog oružja na teritoriji svog saveznika Bjelorusije.

„NATO je na oprezu i pažljivo pratimo situaciju. Nismo primijetili nikakve promjene u Rusiji koje bi se odnosile na nuklearno oružje“, rekla je portparolka vojne alijanse Oana Lungesku.

18:29 Njemačka se sprema da protjera 160 ruskih diplomata pod sumnjom za špijunažu

Sumnja se da osoblje ruske diplomatske misije u Njemačkoj koristi svoj diplomatski imunitet da vrbuje njemačke doušnike iz političkih, vojnih, poslovnih i naučnih krugova u svrhu sabotaže i dezinformacija.

Njemačka ministarka vanjskih poslova Analena Berbok planira da protjera više od 30 ruskih diplomata. Oni su osumnjičeni za umiješanost u stvaranje mreže agenata, piše Focus pozivajući se na sigurnosne izvore.

Sigurnosni zvaničnici smatraju da u Njemačkoj pod maskom diplomata djeluje oko 160 ruskih obavještajaca, više nego u vrijeme Hladnog rata.

16:59 Lavrov: SAD su prešle sve granice pristojnosti da bi obezbijedile svoju hegemoniju

SAD su već prekoračile granice pristojnosti u svojim naporima da obezbijede svoju hegemoniju, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

„Od Sjedinjenih Američkih Država možete očekivati sve. Oni su već prešli sve granice: diplomatske, etičke, bilo koje druge, u želji da obezbijede svoju hegemoniju“, rekao je Lavrov za TV Rusija 1.

16:54 Ukrajina traži hitan sastanak Savjeta bezbjednosti UN-a

Ukrajina zahtijeva da odmah bude sazvano vanredno zasjedanje Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa izjavama Rusije o razmještanju taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine.

Ukrajinsko ministarstvo ocjenjuje da najnovije izjave Rusije podrivaju temelje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, arhitekturu nuklearnog razoružanja i sistem međunarodne bezbjednosti u cjelini, prenosi Unian.

 (Reuters)

15:56 Danilov: Bjelorusija nuklerni talac Kremlja

Rusija je uzela Bjelorusiju za “nuklearnog taoca”, ocijenjeno je u Kijevu nakon što je ruski šef države Vladimir Putin najavio raspoređivanje “taktičkog” nuklearnog oružja na teritoriji svoje saveznice.

“Kremlj je uzeo Bjelorusiju za nuklearnog taoca”, napisao je sekretar ukrajinskog Savjeta bezbjednosti Oleksij Danilov na Twitteru.

Ta odluka je, smatra Danilov, “korak prema unutrašnjoj destabilizaciji zemlje”.

15:11 – AP: U Rusiji pokrenuta nova kampanja regrutovanja vojnika

Širom Rusije pokrenuta je nova kampanja u kojoj se traže dobrovoljci za regrutovanje vojnika za rat u Ukrajini, izvijestila je agencija Associated Press.

“U oglasima su obećani novčane bonusi i primamljive pogodnosti. Regruteri upućuju pozive muškarcima koji ispunjavaju uslove. Kancelarije za regrutovanje sarađuju sa univerzitetima i agencijama za socijalnu zaštitu kako bi privukli studente i nezaposlene. Širom Rusije u toku je kampanja u kojoj se traže regruti za popunu njenih trupa za rat u Ukrajini”, piše AP.

Kremlj negira da planira još jedan poziv za regrutovanje za ono što naziva “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

14: 44 – Britanski obavještajci: Rusija lansira iranske dronove kamikaze

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je u posljednjem obavještajnom ažuriranju navelo da je Rusija od početka marta 2023. godine vjerovatno lansirala najmanje 71 dron kamikazu (OWA-UAVS) serije Shahed dizajniranu u Iranu protiv ciljeva širom Ukrajine.

Britanski obavještajci navode da će Rusija vjerovatno lansirati Shahede iz ruskog Krasnodarskog kraja na istoku i iz Brjanske oblasti na sjeveroistoku.

13:23 – Pentagon: Nema indicija da Rusija sprema upotrebu nuklearnog oružja

Ministarstvo odbrane SAD-a saopštilo je u da nema indicija da se Rusija sprema da upotrijebi nuklearno oružje, nakon što je Moskva najavila postavljanje taktičkog nuklearnog naoružanja u Bjelorusiji.

12:32 – Putin: Zapad tajno naoružava Kijev

Zapad tajno naoružava Ukrajinu, ali ruske trupe pokušavaju da unište zapadno oružje u toku isporuke, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin.

“Naša vojska uspijeva da uradi nešto, ali ne sve. Prevoze oružje tajno, noću”, rekao je Putin u intervjuu na TV kanalu Rusija-24, prenosi TASS.

11:12 – Institut za pručavanje rata: ‘Veoma niska’ mogućnost eskalacije nuklearnog rata

Analitičari Instituta za pručavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu kažu da je rizik od eskalacije nuklearnog rata “i dalje veoma nizak”.

“Putin je akter koji ne voli rizik i koji, u namjeri da slomi odlučnost Zapada, ponovo prijeti korištenjem nuklearnog oružja, bez stvarne namjere da to uradi”, procjene su Instituta za proučavanje rata.

Međutim, Međunarodna kampanja za ukidanje nuklearnog oružja okarakterisala je Putinovu objavu kao “veoma opasnu eskalaciju”.

“U kontekstu rata u Ukrajini, vjerovatnost pogrešne procjene ili pogrešnog tumačenja izuzetno je velika. Dijeljenje nuklearnog oružja pogoršava situaciju i rizikuje katastrofalne humanitarne posljedice”, naveli su na Twitteru.

10:31 – Ukrajina: Više od 300 cyber napada od početka godine

Ukrajinska služba za hitne kompjuterske slučajeve (CERT-UA), organ Državne službe za posebne komunikacije, registrovala je više od 300 cyber napada u prva dva mjeseca ove godine.

“Ovo je skoro polovina broja registrovanog u istom periodu prošle godine, kada se Rusija pripremala za invaziju punog obima i kada je hakerska aktivnost bila nenormalno visoka”, navodi se u saopštenju, prenosi Kyiv Indipendent.

8:33 – Rusi tvrde da su zauzeli veliku fabriku u Bahmutu

Ruske snage su u potpunosti preuzele kontrolu nad pogonima fabrike metala AZOM u Bahmutu, javlja dopisnik za rusku agenciju RIA Novosti. AZOM je nalik ogromnom kompleksu Azovstala u Mariupolju, a riječ je o jednoj od najvećih fabrika obojenih metala u bivšem Sovjetskom Savezu.

8:04 – Ruski napadi od Limana do Kupianska i kod Avdiivke

Ekstremno iscrpljivanje ruskih snaga uglavnom je zaustavilo ruske napade na Bahmut. Ukrajinska vojska potvrđuje teške borbe duž fronta, ali ruska ofanziva, prema njima, postigla je slabe uspjehe. Još uvijek brojčano nadjačavaju ruske plaćenike skupine Wagner.

Fokus je sad na sjeveru i jugu bojišta u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas – od Limana do Kupianska, i na jugu kod Avdiivke, na periferiji grada Donecka koji drže Rusi. Oba su područja bila glavne ruske mete u zimskoj kampanji za potpuno zauzimanje ukrajinske industrijalizovane regije Donbas.

7:48 – Lukašenko ‘mora biti uklonjen’ ili Evropa ‘neće biti sigurna’

Bjeloruska opoziciona čelnica Sviatlana Tsikhanouskaya izjavila je da predsjednik njene zemlje Aleksandar Lukašenko mora biti ”smijenjen i izveden pred sud”.

“Evropa neće biti sigurna sve dok se bjeloruski diktator ne smijeni i ne izvede pred sud da se suoči s pravdom za zločine protiv naše zemlje i Ukrajine”, dodala je Tsikhanouskaya, koja je u egzilu.

Volodimir Zelenski Foto: Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia

7:33 – Poraz Rusije garancija je protiv agresije

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je u svom noćnom video obraćanju rekao da će ”potpuni poraz Rusije biti pouzdana garancija protiv novih agresija i kriza”. Ukrajinski predsjednik je dodao da ”Kremlj gubi u svojim nastojanjima da duhovno porobi naš narod”.

Takođe je rekao da u saradnji s Međunarodnim krivičnim sudom ukrajinski pravosudni sistem “čini sve kako bi osigurao da ruski ratni zločinci odgovaraju”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve