Srijeda, 29 Novembra, 2023
Rubrika:

UŽIVO Netanjahu pomenuo mogući dogovor o taocima; UNICEF i SZO pozivaju na hitno zaustavljanje napada na bolnice u Gazi

Raseljeni Palestinci, koji drže bijele zastave, viđeni su u pokušaju da napuste bolnicu Al-Nasr, ali su zbog napada izraelske vojske koji je uslijedio odustali. Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su vojni avioni izveli napade na ''terorističku infrastrukturu u Siriji'', kao odgovor na rakete ispaljene u subotu iz Sirije prema Golanskoj visoravni. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je usljed zastrašujućih, ponovljenih izraelskih napada na bolnicu Šifa u Pojasu Gaze, izgubljen svaki kontakt sa tom zdravstvenom ustanovom.

Danas je 37. dan sukoba između Izraela i Hamasa.

Izraelski tenkovi uočeni su na glavnim ulicama grada Gaze, navodi su očevidaca, a prenose agencije. Tenkovi su na tim položajima od sinoć, a palestinski Crveni polumjesec kaže da se nalaze na svega dvadesetak metara od bolnice al-Quds.

Crveni polumjesec rekao je da su hiljade izbjeglica koji su u bolnici potražili sklonište u velikom strahu. Od 18 vozila Crvenog polumjeseca na sjeveru Pojasa Gaze, još samo sedam ih je u voznom stanju, a i ona bi mogla stati za nekoliko sati zbog manjka goriva, upozorila je ova humanitarna organizacija.

Konvoj autobusa sa 70 ruskih državljana napustio Gazu

Konvoj autobusa sa 70 ruskih državljana evakuisan je iz Pojasa Gaze i otišao je ka Kairu, gdje je otvoren operativni centar za vanredne situacije, saopštilo je večeras rusko Ministarstvo za vanredne situacije.

“Svi ljudi su poslati autobusima u Kairo, gdje se nalazi operativni centar. Putnici će dobiti neophodnu pomoć, uključujući i psihološku, a pomoći će im se i oko dokumentacije”, navelo je ministarstvo, a prenosi TASS.

UNICEF, UNFPA i SZO pozivaju na hitno zaustavljanje napada na bolnice u Gazi

Regionalni direktori Međunarodnog fonda Ujedinjenih nacija za djecu i omladinu (UNICEF), Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) pozvali su na hitnu međunarodnu akciju za okončanje tekućih izraelskih napada na bolnice u Gazi.

Oni su izrazili zabrinutost zbog napada na i u blizini dječje bolnice Al-Rantisi, bolnica Al-Šifa i Al-Kuds, kao i drugih zdravstvenih ustanova u gradu Gazi i na sjeveru, u kojima je stradao veliki broj civila, uključujući djecu.

Naglasili su da intenzivni izraelski napadi u okolini nekoliko bolnica u sjevernoj Gazi sprječavaju bezbjedan pristup zdravstvenom osoblju, povrijeđenima i drugim pacijentima.

Tokom proteklih 36 dana, SZO je zabilježila najmanje 137 izraelskih napada na objekte zdravstvene zaštite u Gazi, u kojima je ubijena 521 osoba, među kojima 16 zdravstvenih radnika.

IDF: Hezbolah ranio sedam izraelskih vojnika i još 10 osoba napadom iz Libana

Sedam izraelskih vojnika, kao i još 10 ljudi, ranjeno je tokom napada libanskog Hezbolaha, saopštila je večeras izraelska vojska (IDF).

Izraelska vojska je navela u saopštenju da je “sedam vojnika lakše ranjeno kao rezultat granatiranja iz minobacača u oblasti Manara na sjeveru Izraela”.

Izraelske spasilačke službe nisu otkrile lokaciju ili dale više informacija o preostalih 10 osoba koje su ranjene u eksplozijama raketa, ali su dodale da je dvoje od njih u kritičnom stanju, prenio je AP.

Izrarelska vojska saopštila je da je identifikovala 15 lansiranja projektila iz Libana u svega sat vremena večeras i da je izraleska protivvazdušna odbrana presrela četiri, dok su preostali projektili pali na čistinu.

Hamasovo vojno krilo preuzelo je odgovornost za granatiranje sjeverne Haife i izraelskih pograničnih gradova Naura i Šlomi, sa pozicija iz južnog Libana, bez otkrivanja više informacija.

Izrael je odgovorio napadom na nekoliko libanskih gradova, uključujuću Harun, Majs el-Džabal i Alma al-Šabab. Izraelska vojska objavila je večeras video iz vazduha u kojem se vide napadi na, kako je navedeno, vojnu infrastrukturu Hezbolaha, uključujući i vojno skladište.

Hamasova vlada: Broj poginulih u Pojasu Gaze povećan na 11.180

Vlada palestinskog pokreta Hamas saopštila je večeras da je 11.180 Palestinaca poginulo u izraelskom bombardovanju pojasa Gaze od početka rata 7. oktobra.

Među poginulima je 4.609 djece i 3.100 žena, a ranjeno je 28.200 ljudi.

Po podacima Ministarstva zdravlja Hamasa od petka broj poginulih u Gazi je bio veći od 11.000 ljudi, većinom civila među kojima je mnogo djece.

To ministarstvo je u četvrtak prestalo da objavljuje bilans žrtava jer, kako je navelo, ne može da uspostavi kontakt sa svim bolnicama, a desetine tijela su na ulicama.

Šolc protiv primirja u Gazi

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da se protivi “prekidu vatre smjesta” u Pojasu Gaze, dok je u svijetu sve više apela upravo za to zbog izraelskog bombardovanja te palestinske terotorije s dva miliona civila.

„Slobodno priznajem da ne mislim da su pravedni pozivi na hitan prekid vatre ili na dugu pauzu – što bi bilo skoro isto, jer bi to na kraju značilo da Izrael ostavlja Hamasu mogućnost da se oporavi i pribavi nove rakete“, rekao je Šolc.

Borelj: Hamas da pusti sve taoce, Izrael da bude maksimalno uzdržan zbog civila

Šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj poručio je večeras da EU poziva na bezuslovno oslobađanja svih talaca koje drži palestinski Hamas i pritom pozvao Izrael da bude maksimalno uzdržan kako bi se obezbijedila zaštita civila.

“EU i svih njenih 27 članica duboko su zabrinute zbog pogoršanja humanitarne krize u Gazi. Pozivamo na momentalnu pauzu svih neprijateljstava kako bi se otvorili humanitarni koridori, tako da humanitarna pomoć može bezbjedno da dođe do građana Gaze”, istakao je Borelj na platformi X (Tviter).

On je pozvao Hamas da odmah i bezuslovno pusti sve taoce.

“Osuđujemo Hamasovo korišćenje bolnica i civila kao ljudskog štita. Civilima mora biti dozvoljeno da izađu iz zoni borbe. Okršaji ozbiljno utiču na bolnice i uzimaju užasan danak među civilima. Međunarodno humanitarno pravo nalaže da bolnice, medicinska oprema i civili unutar bolnica moraju biti zaštićeni”, istakao je Borelj.

IDF: Poslali smo 300 litara goriva, Hamas spriječio da stigne u bolnicu Al Šifa

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su poslale 300 litara goriva za “hitne medicinske potrebe” bolnici Al Šifa u Pojasu Gaze, međutim dodaju da je palestinska militantna grupa Hamas sprečila da ono stigne u bolnicu.

Kako se navodi, izraleski vojnici su rano jutros ostavili kante sa gorivom u blizini bolnice, “kao što je unaprijed dogovoreno sa zvaničnicima u Al Šifi”, prenosi “Tajms of Izrael”.

“IDF je kasnije dobio dokaze da su zvaničnici Hamasa spriječili da gorivo stigne u bolnicu”, piše u saopštenju.

Iz izraelske vojske nisu naveli šta se dogodilo sa gorivom nakon toga.

Ljekari bez granica: Mladi Palestinci uglavnom ranjeni u stomak i noge

Ljekari bez granica (MSF), francuska humanitarna zdravstvena organizacija, saopštila je da je većina mladih Palestinaca koji su primljeni u bolnicu Jenin na Zapadnoj obali imala rane od metaka opasne po život na stomaku i nogama, javlja Anadolija.

Netanjahu pomenuo mogući dogovor o taocima

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu pomenuo je tokom intervjua za američki televizijsku mrežu En-Bi-Si (NBC) mogućnost potencijalnog sporazuma o oslobađanju talaca koje palestinski pokret Hamas drži u Pojasu Gaze.

Netanjahu, upitan o mogućnostima dogovora o oslobađannju talaca – starijih i žena sa djecom, odgovorio da postoji mogućnost ali je dodao da što manje govori o tome, to je veća šansa da se to oslobađanje dogodi.

Izraelski premijer je rekao da “stvari napreduju zahvaljujući izraelskom vojnom pritisku”.

“Nismo uopšte bili blizu (dogovora o taocima) dok nismo započeli kopnene operacije. Čim smo započeli te operacije, stvari su počele da se mijenjaju”, rekao je Netanjahu.

Prema njeogvim riječima, pritisak na lidere Hamasa je ono što može da dovede do dogovora.

Netanjahu je dodao da će o tome više govoriti u javnosti ako dođe do tog dogovora.

Izraelska vojska procjenjuje da je Hamas uzeo kao taoce oko 240 ljudi. Među njima je najmanje 30 maloljetnika, uključujući i malu djecu, prenijeli su izraelski mediji.

U Podgorici “Skup podrške i marš mira za Palestinu”

Građani su u Podgorici s današnjeg skupa podrške Palestini pozvali Vladu Crne Gore da osudi “izraelske ratne zločine” nad civilima u Palestini, da prekine vojnu saradnju s Izraelom i bojkotuje proizvode iz te zemlje.

Skup pod nazivom “Marš mira – Crna Gora za Palestinu” organizovali su studenti, Pokret solidarnosti s Palestinom, SKOJ i Društvo crnogorsko-palestinskog prijateljstva.

Govornici su ocijenili da je stradanje Palestinaca u Gazi “poraz civilizacije” i “genocid” i ukazali da svijet “ne smije dozvoliti pobjedu fašizma”.

“Svijet je poslije Holokausta u Drugom svjetskom ratu rekao da se to ne smuhe više nikad ponoviti, a sada imamo uživo, na društvenim mrežama prenos novog Holokausta, nad Palestincima”, rekao je u govoru Jovan Mandić, jedan od organizatora iz Pokreta solidarnosti sa Palestinom.

Hamas obustavlja pregovore o taocima zbog napada na bolnicu Al Šifa

Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da obustavlja pregovore o oslobađanju talaca zbog izraelskog bombardovanja bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze, objavio je danas Rojters, pozivajući se na izjavu neimenovanog palestinskog zvaničnika.

Izraelske snage su bombardovale oblast koja okružuje bolnicu Al Šifa i sve koji šetaju unutar dvoriša i između zgrada u kompleksu, prenosi Al Džazira.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je ranije da je bolnica Al Šifa u potpunosti van funkcije, kao i da ljekari ne mogu da pruže bilo kakvu pomoć čak ni pacijentima koji se nalaze u njoj zbog konstantnih izraelskih napada.

Netanjahu: Hamas odbio gorivo za bolnicu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da je njegova zemlja ponudila gorivo bolnici Al Šifa u Gazi, ali da je Hamas odbio da ga primi.

“Upravo smo ponudili gorivo bolnici Šifa, oni su ga odbili”, rekao je Netanjahu, ne iznoseći detalje.

Palestinski zdravstveni zvaničnici ranije su rekli da je bolnica obustavila rad dok oko nje traju žestoki sukobi.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan rekao je da SAD ne žele da vide oružane okršaje u bolnicama u Pojasu Gaze, gdje su civili uhvaćeni u unakrsnoj vatri.

Crveni krst ne može da potvrdi evakuacije

Međunarodni komitet Crvenog krsta rekao je za CNN da ne može da potvrdi evakuaciju iz bolnice Al Šifa u severnoj Gazi, koju je najavio Izrael.

Raketa iz Libana pogodila civile u Izraelu

Nekoliko civila ranjeno je u Izraelu protivtenkovskom raketom koja je pala na sjever zemlje, saopštila je izraelska vojska koja je odgovorila napadom na mjesto odakle je raketa ispaljena u južnom Libanu.

Raketa je pogodila vozilo u pograničnom selu Dovev, a artiljerija je gađala izvor vatre, dodaje se u vojnom saopštenju.

Izraelska elektro korporacija je rekla da je raketa iz Libana “pogodila radnike” koji su popravljali dalekovode oštećene u nedavnim udarima u tom području.

Crveni polumjesec: Bolnica Kuds u Pojasu Gaze prestala sa radom

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca objavilo je da je bolnica El Kuds u Pojasu Gaze “van funkcije i više ne radi”.

U saopštenju se navodi da je “prestanak pružanja usluga posljedica iscrpljivanja raspoloživog goriva i nestanka struje“.

“Medicinsko osoblje ulaže sve napore da zbrine pacijente i ranjene. Ponovljeni apeli za hitnu međunarodnu pomoć, s obzirom na jednonedjeljnu opsadu i petodnevnu komunikaciju i isključenje interneta, bili su neuspješni. Bolnica je prepuštena sama sebi pod stalnim izraelskim bombardovanjem, što predstavlja ozbiljne rizike za medicinsko osoblje, pacijente i raseljene civile”, navodi se u saopštenju.

Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca smatra da su međunarodna zajednica i potpisnici četvrte Ženevske konvencije odgovorni za potpuni slom zdravstvenog sistema i rezultirajuće teške humanitarne uslove.

UN: Granatirana kancelarija UN u gradu Gazi, ima poginulih i ranjenih

Ujedinjene nacije saopštile su da je jedna od njihovih kancelarija u gradu Gaza granatirana tokom noći, navodeći da su stigli “izvještaji o poginulima i ranjenima” među civilima koji su se tamo sklonili.“

Ovo je pogrešno u svakom smislu. Civili, civilna infrastruktura i nepovredivost objekata UN uvijek moraju biti zaštićeni”, objavio je na Twitteru administrator Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) Ašim Stajner.

IDF: Nikada nismo rekli da nećemo izvoditi udare na jugu Gaze

Izraelske odbrambene snage (IDF) nikada nisu rekle da neće izvoditi udare na jugu Gaze i da su se samo fokusirale na sjever, rekao je portparol IDF-a potpukovnik Džonatan Konrikus.

“Ni u jednoj fazi nismo rekli da nećemo napasti južnu Gazu. Može se desiti da pogodimo vojne ciljeve od značaja u Gazi… Rekli smo samo da fokusiramo našu glavnu borbenu aktivnost, naše glavne operacije na sjeveru. Mislim da je to vrlo jasno“, rekao je Konrikus na brifingu.

Palestinski zvaničnici: U napadu na stambenu zgradu u Kan Junisu ubijeno 13 ljudi

Trinaest Palestinaca je ubijeno u izraelskom napadu na stambenu zgradu u Kan Junisu, saopštili su u nedjelju zdravstveni zvaničnici u Gazi.

IDF: Otvoren ograničen koridor za evakuaciju sa sjevera na jug Pojasa Gaze

Izraelska vojska objavila je na Twitteru) da je otvoren “ograničen koridor za stanovnike sjeverne Gaze” da se evakuišu na jug Pojasa Gaze.

“Ulica Salah el Din i danas će biti otvorena za vašu evakuaciju od 9.00 do 16.00 časova (po lokalnom vremenu) kako biste se evakuisali južno od vodotoka Vadi Gaze. Nemojte se predavati Hamasu, vaše kontinuirano prisustvo u regionu izlaže vas veoma velikoj opasnosti”, navedeno je u saopštenju.

U poruci se najavljuje “privremeni taktički prekid vojnih aktivnosti u humanitarne svrhe u selima Džabalija i Ezbet Mlin”, koji će trajati od 10.00 do 14.00 časova po lokalnom vremenu.

Izrael je u više navrata naređivao Palestincima da se evakuišu sa sjevera na jug Gaze, istovremeno nastavljajući da izvodi vazdušne napade na jug Pojasa Gaze, uključujući gradove Rafa i Kan Junis.

Stotine hiljada stanovnika kretalo se posljednjih dana kroz humanitarni bjezbedni koridor, bilo vozilima ili pješke Ulicom Salah el Din.

Tri novorođene bebe preminule zbog nestanka kiseonika u bolnici Al Šifa

Tri novorođene bebe umrle su u najvećoj bolnici u Gazi, koja je stavljena “van funkcije” usljed intenzivnih borbi u toj oblasti, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja u Gazi.

Dr Munir Al Burš, predstavnik Ministarstva zdravlja rekao je za CNN da su dvije bebe u bolnici Al Šifa umrle u noći sa petka na subotu nakon što je granata pala u blizini, isključivši generator koji je napajao inkubatore na odjeljenju neonatologije. Još jedna beba je preminula u toku dana.

“Ostale bebe iz inkubatora su noćas prebačene u drugi dio medicinskog kompleksa, nakon što je u neonatalnom odjeljenju nestalo zaliha kiseonika”, rekao je jutros visoki zdravstveni zvaničnik u Gazi Munir al Burš.

Al Burš je izjavio za CNN da su bebe premještene u bolničke operacione sale, gdje još ima zaliha kiseonika.

“Kiseonik u odjeljenju za novorođenčad nestao je nakon što je generator oštećen usljed obližnjeg izraelskog napada, što je dovelo do smrti tri bebe u inkubatorima od petka uveče”, rekao je Al Burš.

Osoblje bolnice Al Šifa kaže da se nalaze pod opsadom izraelskih snaga i da ne mogu da napuste bolnicu, iako je portparol izraelske vojske Danijel Hagari to negirao.

Hagari je na brifingu za novinare u subotu uveče rekao da je bolničko osoblje zatražilo pomoć da se bebe u potpunosti premjeste iz Al Šife u bezbjedniju bolnicu i da će izraelska strana pružiti svu potrebnu pomoć u vezi sa tim.

Nije još jasno da li je vjerovatno da će do takvog transfera doći.

Žestoke borbe oko bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze

Žestoke borbe vode se oko bolnice Al Šifa u Pojasu Gaze, gdje se, kako tvrdi Izrael, navodno nalazi štab Hamasa.

Na snimcima iz tog područja mogu se vidjeti teške borbe u blizini bolnice, uz stalne zvuke pucnjave i eksplozije, a svjedoci potvrđuju da su vazdušni napadi na tom području izvođeni tokom cijele noć.

Zdravstveni zvaničnici kažu da su hiljade medicinara, pacijenata i raseljenih ljudi zarobljeni u oblasti oko bolnice Šifa, bez struje i sve manje zaliha.

Izrael je optužio je Hamas da koristi bolnicu sa 1.500 kreveta, bolesnike i oko 4.000 zaposlenih kao živi štit. Hamas kategorički negira ove tvrdnje Izraela.

Opkoljena bolnica u Rantisi

Izraelski tenkovi opkolili su i bolnicu Rantisi, jedinu u Gazi u kojoj se liječe djeca oboljela od raka. Pacijenti ne mogu ući niti izaći. Na Palestince koji su se sklonili u drugu bolnicu puca se ako pokušaju pobjeći.

Raseljeni Palestinci, koji drže bijele zastave, viđeni su u pokušaju da napuste bolnicu Al-Nasr, ali su zbog napada izraelske vojske koji je uslijedio odustali. Bolnica Al-Nasr takođe je opkoljena.

U međuvremenu, bolnica Al-Quds ostala je bez struje, zbog čega ljekari moraju operisati u mraku. Crveni polumjesec, koji upravlja tom bolnicom, kaže da su izraelski snajperisti u blizini takođe otvorili vatru na ustanovu.

Izraelski avioni izveli napade na ciljeve u Siriji

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su vojni avioni izveli napade na ”terorističku infrastrukturu u Siriji”, kao odgovor na rakete ispaljene u subotu iz Sirije prema Golanskoj visoravni.

Nije navedeno koje lokacije su bile na meti napada, prenosi Tajms of Israel.

Od Pariza do Karačija, protesti u znak podrške Palestini

Širom svijeta demonstranti pozivaju na trenutni prekid vatre i hitnu humanitarnu akciju u Gazi. Na ulicama velikih gradova, kao što su New York, London, Pariz, Bagdad, Karachi, Berlin i Edinburgh, održali su se veliki marševi.

SZO: Izgubljen kontakt sa bolnicom Šifa u gradu Gazi

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je usljed zastrašujućih, ponovljenih izraelskih napada na bolnicu Šifa u Pojasu Gaze, izgubljen svaki kontakt sa tom zdravstvenom ustanovom.

U najnovijim izvještajima sa poprišta sukoba u Pojasu Gaze, navedemo je da je bolnica opkoljena izraelskim tenkovima, kao i da su neki od onih koji su pokušali da pobjegnu bili izloženi izraelskoj vatri u kojoj su ranjeni ili ubijeni.

“SZO izražava ozbiljnu zabrinutost za bezbjednost zdravstvenih radnika, stotine bolesnih i povrijeđenih pacijenata, uključujući bebe na aparatima za održavanje života i raseljene osobe koje su našle sklonište u bolnici”, navodi SZO.

Ponovila je poziv na hitan humanitarni prekid vatre u Gazi kao jedini način da se spasu životi i smanji užasan nivo patnje.

SZO poziva i na kontinuiranu, urednu, nesmetanu i bezbjednu medicinsku evakuaciju kritično povrijeđenih i bolesnih pacijenata i poručuje da svi taoci moraju dobiti odgovarajuću medicinsku njegu i biti bezuslovno pušteni na slobodu.

Osoblje zaposleno u ovoj bolnici, najvećoj u Gazi, saopštilo je da su pacijenti i izbjeglice zarobljeni u užasnim uslovima dok u obližnjim ulicama bjesne teške borbe, a hirurg bolnice Šifa rekao je za BBC da je bolnica ostala bez vode, hrane i struje.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve