Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Ukrajina pregovara sa saveznicima o raketama dugog dometa

Zelenski je kazao da Ukrajini trebaju projektili američke proizvodnje ATACMS, koji imaju domet od 297 kilometara. Washington zasad odbija da šalje to oružje.

Pregovori između Kijeva i njegovih saveznika o zahtjevima Ukrajine za projektilima dugog dometa, za koje kaže da su joj potrebni kako bi spriječila Moskvu u uništavanju ukrajinskih gradova, odvijaju se ubrzano, rekao je najviši savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog.

“Kako bi se drastično smanjilo ključno oružje Rusije…potrebni su nam projektili koji će uništiti njihova skladišta”, rekao je savjetnik predsjednika Mihajlo Podoljak u subotu za ukrajinsku televiziju, prenosi Hina.

Rekao je da se na Krimskom poluostrvu koji je Rusija okupirala nalazi više od 100 artiljerijskih skladišta.

“Prvo, pregovori stoga već traju. Drugo, pregovori napreduju ubrzanim tempom”, dodao je, ali nije ulazio u pojedinosti.

Zelenski želi američki ATACMS

Zelenski je, zasebno govoreći, rekao da Ukrajina želi da spriječi ruske napade na ukrajinska urbana područja i civile.

“Ukrajini trebaju rakete dugog dometa kako bi okupatoru oduzela mogućnost da postavi svoje lansere raketa negdje daleko od fronta i uništava ukrajinske gradove”, kazao je u svojoj večernjoj videoporuci.

Zelenski je dodao da Ukrajini trebaju projektili američke proizvodnje ATACMS, koji imaju domet od 297 kilometara. Washington zasad odbija da šalje to oružje.

Ukrajina, kojoj su obećani zapadni tenkovi, zatražila je i borbene mlazne avione kako bi odbila ruske i proruske snage, koje polako napreduju u nekim dijelovima fronta.

Ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo je ranije negiralo novinarski izvještaj da namjerava nabaviti 24 borbena aviona od saveznika, rekavši da se pregovori nastavljaju, objavio je ukrajinski portal Babel.

Španskii list El Pais je, navodeći riječi portparola ukrajinskog vazduhoplovstva Jurija Ihnata, napisao da je Ukrajina prvobitno htjela dvije eskadrile, od kojih bi svaka bila sastavljena od 12 aviona, ako je moguće mlaznjaka Lockheed Martin F-16.

No, u izjavi za Babel, Ihnat je rekao da su njegovi komentari na brifingu za medije u petak bili pogrešno protumačeni.

“Ukrajina je tek u fazi pregovora što se tiče aviona. Trenutno se utvrđuju modeli i broj aviona”, pojasnio je.

F-16 najbolja opcija

Ihnat je na brifingu u petak rekao da su avioni F-16 možda najbolja opcija višenamjenskog borbenog aviona koji će zamijeniti zastarjelu ukrajinsku flotu iz sovjetskog doba.

Takođe je izjavio za ukrajinsku televiziju da savezničke države ne vole javna nagađanja o mlaznjacima, prenijela je ukrajinska novinska agencija Interfax.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve