Uganda: Kako je oralni seks postao političko pitanje

Museveni je okrivio strance da utiču na građane Ugande kako bi praktikovali oralni seks, koji je proglasio pogrešnom praksom

Predsjednik Ugande Joveri Museveni već duže vrijeme najavljuje da će u toj državi zabraniti oralni seks, upozoravajući na polno prenosive bolesti. Sada se očekuje zakonsko rješenje.

Joveri Museveni

Museveni, predsjednik države na istoku Afrike, koja broji oko 40 miliona građana, uputio je, na konferenciji za medije, javno upozorenje o zabrani praktikovanja oralnog seksa, prenosi RTS.

Još 2014. godine, Museveni je izjavljivao da oralni seks izaziva prenošenje parazita. Iste godine potpisao i zakon o homoseksualcima, prema kome je u Ugandi zabranjeno biti gej.

Tada je učinio kažnjivim i djelo neprijavljivanja osoba homoseksualne orijentacije. Građani Ugande rizikuju da budu osuđeni na doživotnu robiju ako se dokaže da upražnjavaju homoseksualne odnose.

Museveni je okrivio strance da utiču na građane Ugande kako bi praktikovali oralni seks, koji je proglasio pogrešnom praksom. „Usta služe za jelo, ne za seks, zna se gdje je seksu mjesto“, rekao je Museveni.

Musevini je predsjednik Ugande već 33 godine. Učestvovao je u svrgavanju Idija Amina.

Godine 2006. ukinuo je vremensko ograničenje trajanja predsjedničkog mandata.

Osim zabrana koje se odnose na homoseksualne odnose, poznat je i po tome što je nizom mjera uspio da smanji broj oboljelih od side u Ugandi.

Komentari

avatar