Utorak, 6 Juna, 2023
Rubrika:

U Španiji hiljade demonstranata protiv prava na abortus

Abortus je u Španiji legalizovan još prije 40 godina, a poslanici su 16. februara usvojili zakon kojim se olakšava pristup abortusu u državnim bolnicama

Hiljade Španaca su demonstrirale danas protiv prava na abortus u centru Madrida, nekoliko nedelja nakon što je parlament usvojio zakon kojim se olakšava pristup dobrovoljnom prekidu trudnoće.

Abortus je u Španiji legalizovan još prije 40 godina, a poslanici su 16. februara usvojili zakon kojim se olakšava pristup abortusu u državnim bolnicama.

Držeći zelene balone sa sloganom “Da životu” i transparente na kojima je pisalo “Čovjek, od 0 do 100 godina”, demonstranti su prošetali ulicama španske prijestonice.

Lokalne vlasti saopštile su da je demonstracijama prisustvovalo oko 23.000 stanovnika.

Portparol krajnje desničarske stranke Voks u Kongresu Ivan Espinosa de los Monteros izjavio je da je došao da “podrži dobar cilj” i optužio ljevičarsku vladu Pedra Sančeza da promoviše “zakone smrti”.

U državnim bolnicama Španije obavlja se manje od 15 odsto abortusa u Španiji, zemlji sa katoličkom tradicijom, posebno zbog prigovora savjesti ljekarima.

Zbog ovakve situacije i nepostojanja specijalizovane klinike u blizini, žene ponekad moraju da putuju stotinama kilometara da bi obavile abortus.

Ovaj zakon takođe dozvoljava maloljetnim djevojkama da od 16. godine abortiraju bez odobrenja roditelja i uvodi “menstrualno odsustvo” na poslu za žene koje imaju bolne menstruacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve