Tramp na granici, vanredno stanje moguće, otkazao put u Davos

Američki predsjednik Donald Tramp nagovijestio je u četvrtak da bi uskoro mogao da proglasi vanredno stanje i upotrijebi sredstva iz vojnog budžeta za izgradnju zida duž američko-meksičko granice, pošto nije uspio da ubijedi Kongres da mu obezbijedi direktno finansiranje za taj projekat.

Tramp je sletio u Mekalen, u saveznoj državi Teksas, da bi se iz prve ruke uvjerio kako teku napori da se na granici suzbije ilegalna imigracija. Predsjednik Tramp je rekao da će “vjerovatno” proglasiti vanredno stanje, ukoliko ne bude mogao da postigne dogovor sa opozicionim demokratama o sredstvima za finansiranje zida.

“Imam apsolutno pravo da proglasim vanredno stanje”, rekao je Tramp novinarima. “Nisam to još uradio, možda ću. Ukoliko ne bude dogovora, vjerovatno ću to uraditi. Skoro da mogu da kažem definitivno”.

S obzirom da nema nagoveštaja o okončanju djelimičnog zatvaranja vlade, zbog kojeg 800 hiljada federalnih službenika već 20. dan ili ne radi ili radi, a ne prima platu, Tramp je takođe rekao da neće prisustvovati predstojećem Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, na kojem je bilo planirano da govori i razgovara sa kineskim i predstavnicima Evropske unije o važnim trgovinskim pitanjima.

Predsjednik američke Centralne banke Džerom Pauel u međuvremenu je poručio da ukoliko vlada ostane zatvorena na duži period, da će to negativno uticati na najveću svetsku ekonomiju.

“Mislim da bi se to odrazilo u podacima vrlo jasno”, rekao je Pauel.

izvor glasamerike.net

Komentari

avatar