Ponedjeljak, 6 Decembra, 2021
Rubrika:

Svjetski lanac snabdijevanja puca, stotine brodova zaustavljeno: Ima li kraja krizi?

Sve više praznih polica i u Americi, prijeti nestašica svega

Zastoj i zakrčenje teretnim brodovima u glavnom kompleksu američkih luka, onom u južnoj Kaliforniji, dosegli su posljednjih dana rekordni nivo. U utorak je tako više od stotinu brodova čekalo da iskrca svoje kontejnere s teretom ispred luka u Los Angelesu i Long Beachu.

Desetine brodova već sedmicama čekaju na iskrcaj u ovim dvijema lukama, koje zajedno obrađuju oko 25 ukupnog američkog izvoza i čak 40% ukupnog uvoza. Zakrčenje će se, očekuje se, nastaviti sve do iduće godine. Samo u vodama ispred Los Angelesa oko 200 hiljada kontejnera čeka svoj red na iskrcaj u luku, napunjenih svime, od igračaka i tenisica do kritičnih dijelova za fabričke mašine.

S druge strane, u luci se gomilaju prazni kontejneri koji čekaju prijevoz natrag u Kinu, ali to je nemoguće dok brodovi prvo ne iskrcaju pune kontejnere.

Američki ekonomisti, proizvođači i maloprodajni giganti upozoravaju da će zastoji u lancu snabdijevanja rezultirati ne samo izostankom tradicionalnih božićnih sniženja ove godine nego i potencijalnom nestašicom traženih proizvoda na policama trgovina.

Sve više praznih polica i u Americi, prijeti “nestašica svega”

Drugim riječima, Amerika se pomalo pridružuje Velikoj Britaniji kao zemlja prvog svijeta s praznim policama. Sjedinjene Američke Države su već zahvatile rekordne nestašice svakodnevnih proizvoda, od piletine, slanine, sira, kafe i maslinovog ulja, toaletnog papira i pelena do automobila i sirovina poput drva i plastike. O mikročipovima koji se ugrađuju u mobilne telefone, laptopove, ali i automobile, da ne govorimo.

Amerikanci na društvenim mrežama već masovno dijele snimke praznih i polupraznih polica.

“U ovom trenutku nestašice su zajamčene… Već mjesecima upozoravamo potrošače da snize svoja očekivanja za sezonu prazničke kupovine. Činjenica je da je lanac snabdijevanja rastegnut do svoje granice od jednog kraja do drugog, rekao je za Business Insider Jonathan Gold, potpredsjednik politike lanca snabdijevanja u Nacionalnoj federaciji maloprodaje.

“Svi dijelovi lanca snabdijevanja, od kojih je većina izgrađena na principima ‘vitkosti’ (bez zastoja, što manji viškovi, od vozača kamiona do zaliha u skladištima), nisu bili spremni za ovo povećanje (potražnje s ublažavanjem covid-mjera)”, objasnio je za Insider Tony Pelli, direktor za sigurnost u kompaniji BSI.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je proširiti lučki kapacitet, a kalifornijski guverner Gavin Newsom – demokrata, kao i Biden – izdao je u srijedu izvršnu uredbu koja bi trebala riješiti problem nestašice vozača kamiona i prostora u skladištima, zbog koje se teret sporo iskrcava iz brodova, odnosno luka.

Kalifornijski guverner je, naime, ovom uredbom naredio svojim državnim agencijama da pronađu i zakupe državno, savezno i privatno zemljište za kratkoročno skladištenje tereta, kao i rute za kamione na kojima bi ih se privremeno moglo izuzeti od ograničenja težine. Takođe proširuje edukaciju i obuku za lučke radnike, vozače i druge u lancu snabdijevanja.

Biden traži od luka da rade 24 sata dnevno, desetine brodova pred lukama

“Kalifornijske luke su kritične za našu lokalnu, državnu i nacionalnu ekonomiju i država preduzima mjere kako bi podržala kretanje robe uprkos globalnim poremećajima. Moja administracija nastaviće sarađivati sa saveznim, državnim i industrijskim partnerima na inovativnim rješenjima za suočavanje s neposrednim izazovima, istovremeno dovodeći naše procese distribucije u 21. stoljeće”, poručio je guverner Newsom u saopštenju u srijedu, prenosi CNN.

Predsjednik Biden već je prošle sedmice zatražio od uprave luka u Los Angelesu i Long Beachu da pređu na vanredni rad od 24 sata dnevno, sedam dana sedmično. Inače rade pet dana sedmično i zatvaraju preko noći. No pitanje je u kojoj će mjeri to riješiti problem, budući da to neće okončati nedostatak kamiona i vozača za prenos tereta.

U SAD-u trenutno nedostaje oko 80 hiljada vozača kamiona, s tendencijom rasta, no to je ipak manje kritična nestašica nego u Velikoj Britaniji, gdje nedostaje i do 120 hiljada vozača, prvenstveno zbog posljedica Brexita i prepreka za dolazak stranih radnika iz EU.

U SAD-u, ali i u ostatku svijeta, sve ozbiljniji zastoji u međunarodnim lancima snabdijevanja prije svega su posljedica pandemije i covid-mjera, odnosno restrikcija prelaska granica za brodove, kamione, vozove i avione koji prevoze robu, kao i dramatičnog poskupljenja energenata i cijene prevoza pojedinog teretnog kontejnera te globalnog nedostatka samih radnika.

600 brodova od Amerike do Kine čeka istovar

Ukupno gotovo 600 brodova ovih dana čeka na iskrcaj odnosno ukrcaj robe pred najvećim svjetskim lukama. Samo ispred teretnih luka u Hong Kongu i Shenzenu usidreno je gotovo stotinu brodova.

Koliko je pandemija uticala na globalni pomorski prevoz, govori činjenica da je jedan slučaj zaraze u avgustu zatvorio terminal Ningbo, izvan Šangaja, na čak dvije sedmice.

“Lanci snabdijevanja pogođeni su sa svih strana i srušili su se na dosad neviđeni nivo. Problemi su mnogo dublji od onoga što vidite u lukama”, rekao je Simon Heaney, analitičar pomorske konsultantske kuće Drewry, za Financial Times.

Prosječna globalna cijena prevoza 12-metarskog kontejnera sada je blizu 10.000 dolara, tri puta više nego početkom godine te čak 10 puta više nego prije pandemije, pokazuju podaci Freightosa.

Broj dana čekanja na iskrcaj u najvećim svjetskim lukama sada stoji ovako: najmanje se čeka u Shenzenu (1 do 2 dana), potom slijedi Šangaj/Ningbo (1 do 3 dana) pa slijede Rotterdam (do šest dana) i Savannah (šest do sedam dana), a najgore je u Los Angelesu/Long Beachu (sedam do 12 dana).

Detlef Trefzger, izvršni direktor Kuehne + Nagela, jedne od najvećih transportnih i logističkih kompanija na svijetu, očekuje da će zagušenje u pomorskom teretnom prevozu potrajati najmanje do kineske Nove godine u februaru 2022. godine. Do toga ova kriza može postati još gora, ocjenjuje Trefzger.

“Znam da čujete puno o nečemu što se zove lanci snabdijevanja i znam koliko je teško nabaviti niz stvari, od tostera preko tenisica i bicikala do namještaja za spavaću sobu. S obzirom na to da se približavaju praznici, možda se pitate hoće li darovi koje planirate kupiti stići na vrijeme”, rekao je Biden iz Bijele kuće. I on je sam priznao da je ovo samo “potencijalno rješenje, jer se sva ta roba neće kretati sama”.

Dodao je da je pozitivan znak što tri glavna američka prevoznika robe, lanac supermarketa Walmart i službe za dostavu i špediciju FedEx i UPS, planiraju intenzivirati svoje 24-satne operacije kako bi ubrzala otpremu robe širom zemlje. Target, Home Depot i Samsung takođe su objavili da povećavaju svoj intenzitet rada.

“Ovo se ne zove lanac snabdijevanja bez veze. Ako je potrebna savezna podrška, usmjeriću sve odgovarajuće mjere. Međutim, ako privatni sektor ne pojača napore, prozvaćemo ih i zamoliti ih da djeluju, jer naš cilj nije samo proći kroz ovo neposredno usko grlo već i riješiti dugotrajne slabosti u našem transportnom lancu snabdijevanja koje je ova pandemija razotkrila”, upozorio je Biden.

Gene Siroka, izvršni direktor luke u Los Angelesu, rekao je da su postigli određeni napredak u posljednjih sedmicu dana: “Imali smo situaciju da 25% cjelokupnog tereta na vezu stoji ovdje 13 dana ili duže, a to je prepolovljeno tokom prošle sedmice.”

No iako je luka spremna raditi 24 sata dnevno, Siroka kaže da su njeni terminali zatvoreni od 3 do 8 ujutro jer nemaju narudžbi za istovar i preuzimanje tereta u tom razdoblju.

Direktor odnosa s medijima ove luke, Phillip Sanfield, upozorio je da su dežurstva u luci beskorisna ako nema vozača kamiona koji će doći i pokupiti teret: “Luka LA-a je sada spremna. Imamo puno radnika na kopnu. Problem su kamiondžije i, što je još važnije, teret koji treba pokupiti. Radimo s uvoznicima, terminalima itd. kako bismo dobili potražnju za to noćno razdoblje.”

Na to je upozorio i logistički menadžer kompanije Dependable Supply Chain Services, Leonard Arriola, za CBS: “Ne možete to uključiti kao prekidač. Morate prebaciti radnu snagu. Mislim da nema dovoljno radne snage u lukama da pokriju sve luke.”

Da će se situacija dodatno pogoršati, odnosno da će problemi u lancima snabdijevanja “biti još veći prije nego što će se popraviti”, predvidjela je prošle sedmice finansijsko-konsultantska kuća Moody's Analytics u svom izvještaju.

“Granične kontrole i ograničenja kretanja, nedostupnost globalne propusnice za vakcinu i zaostala potražnja zbog ostajanja potrošača kod kuće zbog pandemije spojili su se i prave velik problem, zbog kojeg će globalna proizvodnja biti otežana jer se isporuke ne vrše na vrijeme, troškovi i cijene će porasti i zbog toga rast BDP-a u svijetu neće biti tako snažan”, napisao je Moody's u svom izvještaju, prenosi CNN. I oni su kao vjerovatnu “najslabiju kariku” identifikovali hronični nedostatak vozača kamiona.

U novom izvještaju prošle sedmice agencija je konstatovala da “glavobolje u lancu snabdijevanja još ne pokazuju znakove jenjavanja”.

“Sve se kreće u pogrešnom smjeru. Nema svijetlih tačaka”, rekao je glavni autor izvještaja Matt Colyar za CNN. Moody's je upozorio da bi “pijesak u zupčanicima” globalne ekonomije mogao izazvati sporiji rast američke ekonomije nego što se ranije predviđalo, kao i višu stopu inflacije. Naravno, industrijska proizvodnja u SAD-u nenadano je pala u septembru za 1.3%, dok su maloprodajne cijene u prosjeku porasle za 5.4%.

Ipak, neki korporativni direktori i tržišni analitičari nisu tako pesimistični. Direktor investicijske banke JP Morgan, Jamie Dimon, ustvrdio je prošle sedmice da će nevolje u lancu snabdijevanja biti daleka uspomena sljedeće godine u ovo doba.

Podsjetimo, u otvorenom pismu koje su krajem septembra uputili šefovima država koji su prisustvovali Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda, Međunarodna brodska komora (ICS), Međunarodno udruženje vazdušnog saobraćaja (IATA), Međunarodna unija cestovnog saobraćaja (IRU) i Međunarodna federacija transportnih radnika (ITF) upozorile su na “kolaps globalnog saobraćajnog sistema” ako vlade ne obnove slobodu kretanja transportnim radnicima i daju im prioritet za dobijanje vakcina koja je priznala Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Od početka pandemije covida-19 pomorska, putnička i vazduhopolovna industrija glasno i jasno pozivaju vlade da osiguraju slobodno kretanje transportnih radnika i ukinu zabrane putovanja i druga ograničenja koja su imala izuzetno štetan uticaj na njihovu dobrobit i sigurnost. Transportni radnici održavaju svijet u pokretu i od vitalnog su značaja za slobodno kretanje proizvoda, uključujući vakcine i zaštitnu opremu, ali vlade su ih iznevjerile, a njihovi zvaničnici uzimali zdravo za gotovo”, stoji u njihovom dramatičnom pismu.

Najnovije

Radulović u zvaničnoj posjeti Hrvatskoj

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović boraviće, na poziv ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordana Grlića Radmana, u zvaničnoj posjeti toj zemlji...

Radulović: Vlada je izgubila godinu dana, najbolje bi bilo da premijer bude iz DF-a

Poslanik Pokreta za promjene, Branko Radulović kazao je da je krajnje nezadovoljan relacijama u vladajućoj većini, kao i odnosom Vlade uz ocjenu da je potrošeno...

Rusija zbog Afganistana šalje nove tenkove u Tadžikistan

Rusija je u ponedjeljak saopštila da pojačava svoju vojnu bazu u Tadžikistanu s 30 novih tenkova i da su njene snage u tom objektu...

Direktor SZO za Evropu: Nakon bustera moguć prelazak na endemsku fazu

Naučnici brzo proučavaju Omikron soj, ali biće potrebne još dvije sedmice da bi više znali o njemu, kazao je za TVCG direktor Svjetske zdravstvene...

Sada možete podesiti automatsko brisanje svih poruka na WhatsApp-u

WhatsApp je dodao novu funkcionalnost tako da će korisnici moći da podese podrazumijevano automatsko brisanje svih poruka i u novim četovima, javlja The Verge. Aplikacija...

Najčitanije

Povezano

Donijeli odluku: Zamrznute cijene osnovnih prehrambenih proizvoda

Vlada Sjeverne Makedonije donijela je odluku o određivanju najviših cijena osnovnih životnih namirnica u prodavnicama na veliko i malo. Tom odlukom se određuju najviše cijene...

Od ponoći benzin jeftiniji četiri, a dizel pet centi

Od 07.12.2021.godine važiće sledeće cijene naftnih derivata: BMB 98 – 1.43 eur/l ( -0,04 ), BMB 95 – 1.39 eur/l ( -0,04 ), Eurodizel – 1.27 eur/l...

Ne želi stare ljude na čelu države: Najbogatiji čovjek na svijetu provocira političare

Američki milijarder Ilon Mask smatra da bi svima starijima od 70 godina trebalo da se zabrani da se kandiduju za političke kancelarije. “Hajde da postavimo ograničenje...

KINESKI REŽIM SVE AGRESIVNIJI: Otvorili front i prema Japanu, pokušavaju spriječiti bojkot Olimpijskih igara

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova ovih je dana u "ratnom stanju". Osim što se svim silama trudi spriječiti bojkot skorih zimskih Olimpijskih igara čiji je...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve