Subota, 25 Maja, 2024
Rubrika:

Švedska podigla procjenu terorističke opasnosti zbog spaljivanja Kurana

I susjedna Danska je, iz istih razloga kao Švedska, upozorenje na opasnost od terorizma u sredu takođe povećala gotovo na maksimalni stepen

Švedska je podigla procjenu terorističke opasnosti za jedan stepen, prvi ispod najvišeg, pošto je mala grupa antiislamskih aktivista nedavno zapalila Kuran, izazivajući demonstracije u muslimanskim zemljama.

Služba državne bezbjednosti Švedske (SAPO) je saopštila da se ukupna bezbjednosna situacija pogoršala i da je opasnost od terorizma u Švedskoj sada podignut sa nivoa tri na nivo četiri na skali od pet.

SAPO je poslednji put podigla nivo opasnosti od terorizma 2016. godine. Švedska je poslednjih nedelja pojačala kontrlu na granicama i upozorila i građane u inostranstvu i strana preduzeća povezana sa Švedskom da budu na oprezni.

Ove godine ekstremno desničarski aktivista iz Danske spalio je Kuran ispred Ambasade Turske u Stokholmu. Policija je dozvolila proteste antiislamskih demonstranata, pozivajući se na pravo građana na slobodu govora. Kao i mnoge zapadne zemlje, Švedska nema zakone o bogohuljenju koji zabranjuju spaljivanje verskih tekstova.

I susjedna Danska je, iz istih razloga kao Švedska, upozorenje na opasnost od terorizma u sredu takođe povećala gotovo na maksimalni stepen.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve