Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Švedska vlada označila Rusiju kao najveću prijetnju njoj i njenim saveznicima

Ministar odbrane Pal Jonson je rekao da će pretnja koju predstavlja Rusija zavisiti od toka rata u Ukrajini, ali da je ''spremna da preduzme velike političke i vojne rizike''

Rusija predstavlja najveću prijetnju Švedskoj i njenim saveznicima do 2030, ocijenila je švedska vlada u najnovijoj strategiji nacionalne bezbjednosti.

Ministar odbrane Pal Jonson je rekao da će pretnja koju predstavlja Rusija zavisiti od toka rata u Ukrajini, ali da je „spremna da preduzme velike političke i vojne rizike“.

„Ne treba isključiti oružani napad na Švedsku ili njene saveznice“, piše u najnovijoj strategiji nacionalne bezbjednosti te zemlje.

U januaru je zapovjednik oružanih snaga rekao svojim sugrađanima da se mentalno pripreme za rat.

Sredinom juna je ruski vojni avion narušio švedski vazdušni prostor kod strateški važnog ostrva Gotland u Baltičkom moru.

Švedska je nakon ruskog zauzimanja Krima počela da jača vojne snage, a nakon invazije Rusije na Ukrajinu 2022. odlučila je da pristupi NATO-u. Punopravna članica zapadnog vojnog saveza je postala u martu 2024, nakon 200 godina neutralnosti.

U novoj strategiji, Švedska veliku pažnju poklanja i zaštiti svojih strateških bogatstava, posebno na sjeveru zemlje gdje su u Kiruni, Laponiji, 2023. otkrivena najveća nalazišta rijetkih metala u Evropi.

Rijetki zemljišni metali čine skup od sedamnaest hemijskih elemenata u periodnom sistemu elemenata – petnaest lantanoida, skandijum i itrijum. Njihova je pojava na Zemlji rijetka, ali su vrlo korisni u modernim proizvodnim procesima. Koriste se u tehnološkoj industriji, proizvodnji baterija, katalizatora, za projektile i brojne druge stvari, što bi moglo osigurati nezavisnost EU od Kine i Rusije.

Takođe su važni za zelene tehnologije uključujući vjetroturbine i električna vozila.

Trenutno se 98 odsto retkih metala koji se koriste u Uniji uvozi iz Kine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Švedska vlada označila Rusiju kao najveću prijetnju njoj i njenim saveznicima - World News
10.07.2024-04:02 04:02

[…] Be taught Extra […]