Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Sukobi policije i demonstranata na skupu podrške Palestincima u Londonu

Kako su saopštili, hapšenja su izvršena kako bi spriječili narušavanje mira

Desetine hiljada osoba okupilo se u Londonu kako bi pozvali na prekid sukoba u Gazi. Prethodno se policija sukobila sa desničarskim demonstrantima kontra skupa. Kako je saopšteno iz londonske policije uhapšene su 82 osobe koje su se protivile skupu za Gazu. Kako su saopštili, hapšenja su izvršena kako bi spriječili narušavanje mira.

Na platformi X londonska policija je saopštila ranije da su se suočili sa kontrademonstrantima koji se nalaze u gradu u “značajnom broju” i da im neće dozvoliti da se sukobljavaju sa propalestinskim skupom.

“Upotrebićemo sva ovlašćenja i taktike koje su nam dostupne da do toga ne dođe”, poručili su iz policije.

Širom Londona raspoređeno je oko 2.000 policajaca koji strahuju od moguće eskalacije nasilja.

U gradu se istovremeno održava komemorativna ceremonija u okviru Dana sjećanja, kojim se obilježava kraj Prvog svjetskog rata.

Pojedini ministri iz vlade su ranije pozvali na otkazivanje skupa jer pada na Dan sjećanja, kojim se obilježava i sjećanje na poginule u vojnim akcijama.

Ben Jamal, jedan od organizatora iz Palestinske kampanje solidarnosti (PSC), rekao je Reutersu da bi do milion ljudi moglo prisustvovati skupu.

Premijer Riši Sunak kritikovao je organizovanje skupa na Dan sjećanja i rekao da se radi o nepoštovanju.

Skup podrške Palestincima trebao bi zavšiti kod američke ambasade u Londonu.

Dok su prethodni skupovi bili uglavnom mirni, bilo je više od 100 hapšenja zbog krivičnih djela, uključujući iskazivanje podrške Hamasu, ekstremističkoj grupi koju su Sjedinjene Države i Evropska unija označile kao terorističku. Hamas je takođe zabranjen i u Britaniji kao teroristička organizacija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve