Subota, 23 Septembra, 2023
Rubrika:

Stručnjaci UN-a: Više od 10.000 preživjelih seksualnog nasilja u sukobu u Etiopiji

Navodi se da je najmanje 10.000 osoba preživjelo silovanje i druge oblike seksualnog nasilja. Radi se uglavnom o ženama i djevojčicama.

Ratni zločini i zločini protiv čovječnosti se nastavljaju u Etiopiji uprkos mirovnom sporazumu potpisanom prije skoro godinu za okončanje sukoba koji je zahvatio i regiju Tigraj kažu stručnjaci za ljudska prava koje podržavaju Ujedinjene nacije. Navodi se da je najmanje 10.000 osoba preživjelo silovanje i druge oblike seksualnog nasilja. Radi se uglavnom o ženama i djevojčicama.

Izvještaj stručnjaka, objavljen u ponedjeljak, dolazi u momentu neizvjesne budućnosti tima istražitelja koji ga je napisao. Vijeće za ljudska prava će početkom sljedećeg mjeseca odlučiti hoće li im produžiti mandat, suočeni s naporima vlade premijera Abija Ahmeda da okonča mandat.

Nasilje je izbilo u novembru 2020. godine i većinom je bilo koncentrisano na sjeverni region Tigraja, koji je mjesecima bio zatvoren od vanjskog svijeta. U izvještaju se navode zločini svih strana u ratu, uključujući masovna ubistva, silovanja, gladovanje i uništavanje škola i medicinskih objekata.

Nekoliko hiljada osoba poginulo je u dvogodišnjem konfliktu.

Predsjedavajući međunarodne komisije stručnjaka za ljudska prava u Etiopiji Mohamed Čande Otman rekao je da je situacija i dalje “izuzetno teška” uprkos mirovnom sporazumu potpisanom u novembru.

– Iako je potpisivanje sporazuma možda uglavnom utišalo oružje, nije riješilo sukob na sjeveru zemlje, posebno u Tigraju, niti je donijelo bilo kakav sveobuhvatni mir – rekao je on.

U izvještaju se navodi da vojska iz susjedne Eritreje i pripadnici milicije iz etiopske milicije Amhara nastavljaju s teškim prekršajima u Tigraju, uključujući “sistematsko silovanje i seksualno nasilje nad ženama i djevojčicama”.

Komesarka Radika Kumarasvami rekla je da prisustvo eritrejskih trupa u Etiopiji pokazuje ne samo “ukorijenjenu politiku nekažnjivosti, već i kontinuiranu podršku savezne vlade i toleranciju takvih kršenja”.

– Cijele porodice su ubijene, rođaci primorani da gledaju užasne zločine nad svojim najmilijima, dok su cijele zajednice raseljene ili protjerane iz svojih domova – rekla je ona.

Pozivajući se na objedinjene procjene iz sedam zdravstvenih centara samo u Tigraju, komisija je rekla da je više od 10.000 preživjelih seksualnog nasilja zatražilo pomoć od početka sukoba do jula ove godine.

Ali, nedostaje odgovornost i povjerenje u pravosudni sistem u Etiopiji. Komisija je saopštila da zna za samo 13 okončanih i 16 neriješenih vojnih sudskih predmeta koji se bave seksualnom nasiljem počinjenim tokom sukoba.

Etiopija, koja je u prošlosti pokušavala da obustavi istragu koju su odobrili iz Ujedinjenih nacija, “pokušala je izbjeći međunarodnu kontrolu”, navodi komisija, čiji su zahtjevi da se sastanu s vladinim zvaničnicima i putuju u zemlju ostali bez odgovora.

Vlada Etiopije i njene oružane snage više puta su negirale da su njihovi vojnici sami ili sa snagama Eritreje počinili rasprostranjene zločine i obećali su da će istražiti pritužbe na pojedinačna zlostavljanja.

Vlasti iz etiopske regije Amhara takođe su negirale da su njihove snage počinile zločine u susjednom Tigraju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve