Nedjelja, 26 Marta, 2023
Rubrika:

Stoltenberg: Saradnje Kine i Rusije prijetnja Aziji i Evropi

Stoltenberg je u Tokiju rekao da Kina sve više ulaže u atomsko oružje i rakete velikog dometa, uz pritisak na susjedne zemlje i Tajvan

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da jačanje Kine i saradnja Pekinga sa Rusijom predstavljaju prijetnju ne samo za Aziju, već i Evropu, i zatražio je snažniju saradnju i više “prijatelja” alijanse u Aziji.

Stoltenberg je u Tokiju rekao da Kina sve više ulaže u atomsko oružje i rakete velikog dometa, uz pritisak na susjedne zemlje i Tajvan.

Činjenica da se Rusija i Kina zbližavaju i značajna ulaganja Pekinga u moderno oružje naglašavaju da Kina predstavlja prijetnju, kao i izazov za NATO. Bezbjednost nije regionalna, već globalna, izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim riječima, saradnja Kine i Rusije vodi ka autoritarnom potiskivanju otvorenog demokratskog međunarodnog poretka, javlja AP.

Stoltenberg je izjavio da NATO ne smatra da mu je Kina protivnik, niti želi sukob, zbog čega će nastaviti saradnju sa Pekingom u područjima od zajedničkog interesa, kao što su klimatske promjene.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve