Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Sramna ruska propaganda u razorenom gradu: ”Uđite u stan, ovo je naš raj…”

Sve više-manje liči na predizbornu propagandnu predstavu, da se umiri vlastita javnost, pokaže da na bojištu sve ide po planu, ali i demonstrira voždova hrabrost i potvrdi ispravnost invazije na Ukrajinu

Prvi put od početka ruske agresije na Ukrajinu ruski predsjednik Vladimir Putin posjetio je okupirane, odnosno anektirane dijelove ukrajinskog Donbasa i Krim. Nakon što je na godišnjicu aneksije Krima posjetio Sevastopolj, Putin je tajno, noću, javljaju prorežimski ruski mediji, “neočekivano navratio i do Mariupolja”, grada na Azovskome moru, koji je postao simbol ukrajinskog otpora ruskoj invaziji, piše Jutranji.hr.

Nakon Mariupolja, Putin se zaputio u Rostov na Donu gdje je, kažu ruski mediji, razgovarao sa šefom ruskog Generalštaba i zapovjednikom ruskih snaga u Ukrajini, generalom Valerijem Gerasimovom.

Iako ruski državni mediji ne dovode u pitanje posjetu Mariupolju, zapadni mediji o tome javljaju sa zadrškom, isključivo naglašavajući da to “tvrde u Kremlju”. Je li posjeta Krimu i Mariupolju Putinov igrokaz i nova verzija Potemkinovih sela!? Sve više-manje liči na predizbornu propagandnu predstavu, da se umiri vlastita javnost, pokaže da na bojištu sve ide po planu, ali i demonstrira voždova hrabrost i potvrdi ispravnost invazije na Ukrajinu.

Putinov dolazak na Krim i u Mariupolj pokazuju da on ne odustaje od daljeg vođenja rata i želi potvrditi da je to “sada i ubuduće Rusija”. U Kijevu ovu posjetu smatraju provokacijom i propagandnom igrom kojom se želi Rusima pokazati da na frontu sve ide po planu kao i da Rusija ulaže i obnavlja “svoja” novoanektirana područja i da je što se tiče te teritorije – rat gotov.

Doduše, samo jedan od samo nekoliko snimaka mogao bi potvrditi njegov stvarni boravak u Mariupolju. Na kratkom videouratku prikazuje se Putin kako razgovara s nekolicinom stanara u četvrti Nevski. Vidi se svježe sagrađen stambeni blok (u pozadini se vidi i uređen dječji park s ljuljaškama).

Oni ga hvale, jedna žena govori da se moli za njega, i zahvaljuju na pobjedi te za zgradu kaže “ovo je dio našeg raja”, dok mu jedan postariji muškarac govori kako je njegov vršnjak (70 godina).

Upravo ga “vršnjak” poziva da posjeti njegov stan. Putin prihvata, “ako ne uznemirava stanare”.

U samom stanu snimak pokazuje Putina kako razgleda kuhinju u kojoj se vidi da se “puši” tek postavljena večera, a Putin pita “koliko soba imate”. “Tri sam imao, tri su mi dali”, odgovara glas iz pozadine.

Iako postoji određena zadrška oko stvarne posjete Mariupolju, upravo ti kadrovi pred zgradom u četvrti Nevski mogli bi potvrditi da je on tamo stvarno bio, barem jedno kraće vrijeme. Naime, nezavisni portal Vjorstka navodi da se u pozadini stvarno vide zgrade stambenog kompleksa Nevski, o čijoj su izgradnji ruski mediji pisali krajem oktobra 2022. godine.

Doduše, ukrajinski mediji navode da je sagrađen u stilu Potemkinovih sela, za “naivnu” rusku javnost. Nigdje u ruskim izvještajima nema podataka koliko je boravio tamo, osim što je evidentno da se sve odigrava noću. Doduše, ruska režimska agencija objavila je još nekoliko kraćih “videouradaka”, ali za koje ukrajinski mediji, a i neki drugi ne mogu potvrditi autentičnost, odnosno ne može se ustanoviti jesu li stvarno snimljeni u Mariupolju i Rostovu na Donu ili je to samo “propagandni trik”.

Naime, u teškim borbama za Mariupolj, koje su trajale puna tri mjeseca, od kraja februara do kraja maja 2022. godine, uništeno je, tvrde Ukrajinci, više od 70 posto zgrada, a ni na jednom snimku, barem objavljenom do 19. marta u prijepodnevnim satima, ne vide se ni najmanji “ožiljci rata” i teških borbi koje su tamo vođene.

Sumnjivo je da je do te neočekivane posjete došlo i dan nakon što je haški krivični sud podigao optužnicu protiv Vladimira Putina za ratne zločine počinjene u Ukrajini, konkretno za nezakonitu deportaciju djece iz Ukrajine u Rusiju.

Prema navodima ruskih medija, Vladimir Putin došao je u Mariupolj helikopterom iz Krima. Na kratkom snimku od minut i po vidi se Putin kako noću sam vozi automobil mračnim gradskim ulicama, a ukrajinski mediji tvrde da na osnovi tog snimka ne mogu potvrditi da se radi o Mariupolju.

Do Putina na suvozačkom sjedištu (netko Putina snima sjedeći iza) je potpredsjednik vlade Marat Husnulin, koji mu objašnjava “tempo izgradnje i obnove grada”, a osim slabo osvijetljene ceste, Putin propušta bager i kamion koji mu dolaze slijeva. Na ulici se ne vide građani, ali niti neka poznata građevina po kojoj bi se, piše kijevska Ukrajinska pravda, moglo prepoznati o kojoj se lokaciji radi.

Isto tako, ni snimak susreta s generalom Gerasimovom u Rostovu, kažu eksperti, nema zasad čvrstih dokaza, da je to baš bilo tamo i tada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve