Petak, 14 Juna, 2024
Rubrika:

Satelit za ispitivanje klime lansiran iz SAD

Satelit će mjeriti kako oblaci utiču na klimu. Za neke niske oblake se zna da hlade planetu, drugi na velikoj visinu djeluju kao pokrivač. Misija Ertker satelita će koristiti laser i radar da isputije atmosferu da vidi tačno gdje je ravnoteža, prenio je BBC

Evropsko-japanski satelit za istraživanje klime, čija je namjena da proučava ravnotežu temperature Zemlje, lansiran je noćas u orbitu iz američke savezne države Kalifornije raketom kompanije Spejseks (SpaceX) Falkon devet.

Satelit nazvan Ertker (EarthCARE) poletio je iz priobalne vazduhoplovne baze Vanderberg na raketi Falkon 9 kompanije Spejseks u 15.30 po lokalnom vremenu u utorak (00.30 u srijedu po srednjoevropskom vremenu), i zatim je uspješno postavljen deset minuta kasnije, javila je kompanija Spejseks.

Satelit će mjeriti kako oblaci utiču na klimu. Za neke niske oblake se zna da hlade planetu, drugi na velikoj visinu djeluju kao pokrivač. Misija Ertker satelita će koristiti laser i radar da isputije atmosferu da vidi tačno gdje je ravnoteža, prenio je BBC.

To je jedna od velikih neizvjesnostu u kompjuterskim modelima koji se koriste da prognoziraju kako će klima reagovati na povećane nivod gasova sa efektom staklene bašte.

Satelit je opremljen sa četiri instrumenta da proučavaju ulogu oblaka i aerosola – čestica suspendovanih u atmoseri – u odbijanju solarne radijacije nazad u svemir i zarobljavanju infracrvene radiacije koja se emituje sa površine Zemlje.

Istraživanje je zajednički projekat Evropske svemirske agencije (ESA) i Japanske agencije za istraživanje svemira.

Kada satelit odvojio, buster rakete Falkon devet je sletio nazad na bazu Vandenberg, čime je završio svoj deveti let.

IzvorBBC

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve