Sud u Moskvi odlučio je da produži za još dva mjeseca pritvor bivšem američkom marincu Polu Vilanu osumnjičenom za špijunažu. Pri dolasku na ročište u sud, Vilan je rekao da su ga čuvari povrijedili u zatvoru gdje se nalazi u očekivanju suđenja, prenosi Frans pres.

foto Beta/AP

“Povrijeđen sam u zatvoru, ali zatvor ne želi to da vam kaže”, rekao je Vilan novinarima pri dolasku na saslušanje u moskovskom sudu Lefortovo, gdje se odlučivalo o mogućem produžetku njegovog pritvora.

Dva maskirana čuvara su ga dovela u zatvor sa lisicama na rukama.

Vilan rekao je novinarima da osjeća jak bol zbog povrede koju su mu nanijeli zatvorski čuvari i optužio zatvorsku upravu da odbija da mu pruži ljekarsku pomoć. On nije precizirao o kakvoj se povredi radi.

Vilan koji koji uz američko ima i britansko, irsko i kanadsko državljanstvo, uhapšen je 28. decembra 2018. godine. Ruska bezbjednosna služba FSB, navodi da je on priveden dok je vršio akt špijunaže, što on demantuje. Za to djelo može da dobije zatvorsku kaznu do 20 godina.

Vilanov advokat je u februaru rekao da je njegovom klijentu jedna poznanica uručila USB flash drive na kojem su bili povjerljivi podaci za koje on nije znao. Prema advokatu, Vilan je mislio da se radi o slikama snimljenim u njenom društvu tokom jednog prethodnog boravka u Rusji.

Vilanu je danas pozlilo u sudu i pozvana je hitna pomoć, ali su bolničari rekli da nije potrebna hospitalizacija, javlja AP. Američka ambasada saopštila je prošlog mjeseca da se Vilanovo stanje pogoršalo.

Vilan se žali na loše zatvorske uslove i ranije je rekao da mu je život ugrožen.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve