Američki ambasador u Evropskoj uniji Gordon Sondland stigao je u Kijev 25. jula. Događaji koji su uslijedili u narednih 24 sata mogli bi imati ključnu ulogu u istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trampa.

Gordon Sondland (Foto: Reuters)

Toplog julskog popodneva Gordon Sondland je stigao u kijevski luksuzni hotel Hajat ridžensi, sa 21-vekovnom staklenom fasadom u kojoj se ogleda 1000 godina stari Saborni hram Svete Sofije. Kasneći oko pola sata na intervju, uveden je hotelsku sobu koju je ukrajinska televizija UATV pretvorila u studio. Nasuprot njega je bila voditeljka televizije Kari Oderman. Krenula je s, kako je tada djelovalo, neobaveznim pitanjem da zagrije gosta, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

“Recite mi kako ste proveli dan”, pitala je novinarka.

“Pa, imao sam odličan ručak s mojim timom”, uzvratio je uz osmijeh Sondland, ambasador SAD u Evropskoj uniji. Prije toga, dodao je, imao je “divan jednosatni sastanak” s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji je dan ranije razgovarao s predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

Četiri mjeseca kasnije, dok se Sondland pripremao za svjedočenje u srijedu, 20. novembra, u okviru kongresne istrage koja bi mogla dovesti do impičmenta Trampa, možda je neko vrijeme razmišljao o svojoj kratkoj posjeti Kijevu i ručku na terasi “Shoa”, otmenog restorane gdje je ručao i pio vino s osobljem Stejt departmenta i potom pozvao predsjednika SAD.

Vlasnik lanca hotela iz države Vašington postao je ključna figura u istrazi o opozivu, dok članovi Predstavničkog doma pokušavaju da ustanove da li je Tramp iskoristio skoro 400 miliona dolara vojne pomoći da iznudi javno obavezivanje Zelenskog da će biti pokrenuta istraga protiv Džoa Bajdena, favorita za kandidata Demokratske partije koji bi se suočio s Trampom na predsjedničkim izborima 2020.

Promjena iskaza

Sondland je već promijenio iskaz koji je dao u oktobru na zatvorenom saslušanju pred odborom Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja. Rekavši prvo istražiteljima da nije znao ni za kakve preduslove za pomoć, on je ranije ovog mjeseca dopunio svoj iskaz, navodeći da se sjetio kako je saradniku Zelenskog rekao da vjerovatno neće biti američke pomoći bez “javne izjave o borbi protiv korupcije”.

Tramp je negirao da je tražen quid pro quo – aranžman u kojem jedna strana daje nešto i zauzvrat dobija nešto drugo – i odbacio istragu o opozivu kao “lov na vještice”.

To negiranje su kritičari doveli u pitanje prošle nedjelje, kada je Dejvid Holms, zvaničnik ambasade SAD u Kijevu, rekao odboru Predstavničkog doma da je na ručku 26. jula u Kijevu, dan pošto je su Zelenski i Tramp razgovarali telefonom, Sondland iskoristio svoj mobilni telefon da pozove predsjednika SAD. Holms je rekao da je, pošto je Sondland rekao predsjedniku da je Zelenski oduševljen njim (loves your ass), Tramp pitao: “Znači, napraviće istragu?”

Republikanci su kritikovali prethodne svjedoke da nemaju direktno znanje o Trampovim interakcijama i izjavama o Ukrajini, što podvlači značaj Sondlandovog poziva.

Holms je rekao da je vodio bilješke na sastanku Sondland sa Zelenskim, ukrajinskim zvaničnicima i drugim visokim diplomatama, poslije čega se Sondland nasamo sastao s Andrijem Jermakom, visokim saradnikom ukrajinskog predsjednika. On je rekao da je pokušao da se pridruži sastanku, ali da ga je spriječio Jermakov saradnik.

Ni Jermak ni zvaničnici Stejt departmenta nijesu htjeli da iznesu komentar za ovaj članak.

Poslije sastanka, Holms je pitao Sondlanda da li može da mu se pridruži na ručku, zajedno s još dva člana diplomatskog osoblja. Otišli su u “Sho”, skupi restoran koji nudi jela kao što su pljeskavice s heljdom, kebab od jesetre i supa s karpatskim pečurkama.

Poslije razgovora s Trampom, naveo je Holms, Sondland mu je rekao da se predsjedniku “je… za Ukrajinu” i da ga interesuju samo “velike stvari” kao što je “istraga Bajdena”.

Zaposleni u restoranu su bili zapanjeni kada im je novinar RSE-a rekao da je telefonski razgovor u njihovom restoranu postao centar međunarodnog geopolitičkog skandala.

Dok su neki bivši zvaničnici izrazili zabrinutost za bezbjednost što je Sondland obavio razgovor na javnom mjestu, s konobarima koji jure tamo-vamo – CNN je izvijestio da su ruske obavještajne službe “vjerovatno” presrele razgovor – on izgleda nije ostavio utisak na osoblje restorana. Kada im je pokazana slika Sondlanda, najmanje osam zaposlenih u restoranu je reklo da se ne sjeća najvišeg američkog diplomate u EU.

“Ovo je prvi put da čujem nešto”, rekao je menadžer restorana Mark Timčenko.

Ubrzo poslije ručka, Sondland se sastao s novinarkom UATV-a Oderman u Hajatu, nedaleko od kijevskog Majdan – Trga nezavisnosti. Ona je za RSE rekla da je Sondland bio raspoložen, ali da je osoblje ambasade koje je bilo s njim djelovalo napeto, više puta zahtjevajući da razgovor van kamere ostane nezvaničan.

Do 26. jula, Zelenski je bio predsjednik više od dva mjeseca. U Kijevu je rasla zabrinutost što još nije posjetio Bijelu kuću, što bi mnogi vidjeli kao značajno iskazivanje podrške SAD Ukrajini usred njenog rata sa separatistima u dvije istočne provincije koje podržava Rusija.

Trampovi kritičari tvrde da je posjeta Bijeloj kući odlagana, zajedno s vojnom pomoći, kao sredstvo da se utiče na Ukrajinu da pokrene ili najavi istrage u vezi s bivšim potpredsjednikom Bajdenom i njegovim sinom Hanterom, koji je bio u bordu ukrajinske energetske kompanije, kao i u vezi s nepotkrepljenom teorijom zajvere koja tvrdi da se Ukrajina, a ne Rusija, miješala u predsjedničke izbore u SAD 2016.

Tekstualne poruke

Tekstualne poruke objavljene u okviru istrage o opozivu u koje se umiješani Sondland, bivši specijalni izaslanik SAD za Ukrajinu Kurt Volker i Rudi Đulijani (Rudy Giuliani), Trampov lični advokat, izgleda da povezuju moguću posjetu Zelenskog Bijeloj kući s potencijalnim istragama. U intervjuu za UATV Sondland je rekao da do sastanka Tramp-Zelenski još nije došlo zbog usklađivanja rasporeda.

“Pokušavamo da nađemo datum koji bi odgovarao objema stranama u predstojećim nedjeljama – ne želimo da se to mjesecima odlaže – da se njih dvojica sastanu u Bijeloj kući”.

Zelenski se sastao s Trampom na marginama Generalne skupštine UN u septembru, ali nije određen datum za posjetu Bijeloj kući.

U intervjuu za Ukrajinski servis RSE-a kasnije popodne 26. jula, Sondland je potvrdio da je razgovarao s Trampom i prije i poslije predsjednikovog telefonskog razgovora sa Zelenskim. Gledajući unazad, međutim, novinarka Oksana Dumska je nezadovoljna onim što je dobila u intervjuu.

“Gordon Sondland nije poznat Ukrajincima”, rekla je Dumska, dodajući da je on u intervjuu izdašno hvalio Zelenskog. Kada je pitala Sondlanda o čemu je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom, on je naveo niz tema, ali ni u jednom trenutku nije izgovorio riječ “istraga”.

Druge stvari o kojima su možda razgovarali, rekla je ona, djelovale su “daleko interesantnije”.

Oderman je, sa svoje strane, pomireno odgovorila na pitanje kako bi se mogao razlikovati njen razgovor sa Sondlandom da je znala ono što sada zna.

“Pitala bih ga tačno ono što svi žele da znaju”, rekla je ona. “Ali se ne možemo vratiti u prošlost”.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve