Petak, 2 Juna, 2023
Rubrika:

Revoltirani građani Pariza palili kontejnere, više od 100 uhapšenih

Lokalni mediji su objavili da je uhapšeno 113 demonstranata

Protesti širom Francuske održani su u ponedjeljak uveče, nekoliko sati nakon što je vlada usvojila veoma nepopularnu penzionu reformu i to nakon što je “preživjela” dva glasanja o nepovjerenju. Lokalni mediji su objavili da je uhapšeno 113 demonstranata.

Međutim, opozicioni poslanici obećali su da će nastaviti borbu protiv novog zakona, javlja AFP. I sindikati najavljuju da će poojačati proteste.

Francuski parlament je u ponedjeljak odbacio višestranački zahtjev za izglasavanje nepovjerenja koji je mala grupa centrista (Liot) podnijela vladi. Predlog je u ponedjeljak dobio 278 glasova, što je manje od 287 potrebnih za usvajanje.

Drugo glasanje o nepovjerenju, koje je predložila ekstremno desničarska Nacionalni skup (RN), takođe nije prošlo. Penzione reforme time usvojene, prema francuskom zakonu. Senat gornjeg doma, kojim dominiraju konzervativci, odobrio je penzionu reformu prošle sedmice. Poslanici opozicije obećali su da će nastaviti borbu protiv ove reforme i zakona.

Kako javljaju svjetski mediji, demonstranti su prvo došli na Trg Vauban nedaleko od parlamenta, nekon čega su krenuli o druge djelove grada, a neki od njih su palili kontejnere. Nosili su transparente protiv reforme ali i predsjednika Emanuela Makrona.

Reforme uključuju podizanje starosne granice za odlazak u penziju sa 62 na 64 godine, kao i najmanje 43 godine rada da bi se ostvarilo pravo na punu penziju. Plan je izazvao bijes građana otkako je objavljen prošle godine, a masovni protesti i štrajkovi održavaju se od januara širom zemlje.

Protivnici kažu da ovo pokazuje da je Makronova odluka da zaobiđe glasanje u parlamentu o nacrtu zakona o penzijama – što je pokrenulo predloge za nepovjerenje – već potkopalo njegovu reformsku agendu i oslabilo njegovo vođstvo, navodi Rojters.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Jio
21.03.2023-16:14 16:14

Ooo ambasadore?