Četvrtak, 8 Decembra, 2022
Rubrika:

Reuters: Predstavnici Rusije i Ukrajine se sastali u tajnosti

Ruski i ukrajinski predstavnici doputovali su u Abu Dabi 17. novembra gdje su razgovarali o dozvoli Rusije da nastavi s izvozom amonijaka u zamjenu za razmjenu velikog broja ukrajinskih i ruskih zarobljenika

Predstavnici Rusije i Ukrajine sastali su se u UAE prošle nedjelje kako bi razgovarali o mogućoj razmjeni zatvorenika što je, pak, povezano s povratkom ruskog izvoza amonijaka u Aziju i Afriku preko Ukrajine, otkrili su izvori upoznati sa sastankom, prenosi Reuters.

Reuters saznaje da su pregovore koordinirali arapski zvaničnici, a UN nisu bile uključene uprkos njihovoj velikoj ulozi u pregovorima i inicijativi za izvozom prehrambenih proizvoda iz ukrajinskih luka na Crnom moru. Amonijak se inače koristi u poljoprivrednoj industriji za proizvodnju gnojiva.

Pregovori o razmjeni zarobljenika su se proširili i dotakli prepreka u olakšavanju globalne nestašice hrane deblokadom ukrajinskih i ruskih luka.

Ruski i ukrajinski predstavnici doputovali su u Abu Dabi 17. novembra gdje su razgovarali o dozvoli Rusije da nastavi s izvozom amonijaka u zamjenu za razmjenu velikog broja ukrajinskih i ruskih zarobljenika.

Ukrajinski ambasador u Turskoj Vasil Bodnar rekao je za Reuters da je “puštanje ratnih zarobljenika dio pregovora o otvaranju ruskog izvoza amonijaka”, dodajući da traže način da se izvoz u svakom slučaju nastavi.

Putin je u srijedu rekao da ruski zvaničnici nastavljaju raditi na deblokadi ruskog gnojiva koje je zapelo u evropskim lukama i na nastavku izvoza.

 

IzvorN1

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve