Rat u Jemenu: Djeca stradala u napadu na autobus

Desetine ljudi, među kojima je veliki broj djece školskog uzrasta, ubijeno je ili ranjeno u vazdušnom napadu Saudijske koalicije na autobus u dijelu zapadnog Jemena kojim upravljaju pobunjenici.

Autobus je u trenutku napada putovao kroz pijacu u Dahjanu u provinciji Sada.

Ministarstvo zdravlja koje vodi pobunjenički Huti pokret saopštilo je da su najmanje 43 osobe stradale. Prema informacijama Crvenog krsta, veliki broj žrtava je mlađi od 10 godina.

Koalicija, koja podržava vladu Jemena u ratu protiv Huta, saopštila je da je akcija bila „legitimna”.

„Vazdušni napad je u skladu sa međunarodnim pravom”, navodi se u saopštenju portparola Kola Turkia al-Malkia.

On je dodao da je ovim napadom koalicija odgovorila na napad pobunjenika koji su lansirali balističke rakete i čija su meta, prema njegovim riječima, bili civili u južnom gradu Jizanu u Saudijskoj Arabiji.

Koalicija insistira na tome da nikada namjerno ne cilja civile, ali su je borci za ljudska prava optužili za bombardovanje pijaca, škola, bolnica i stambenih područja tokom protekle tri godine.

U poruci na Tviteru, Međunarodni komitet Crvenog krsta u Jemenu navodi da je u bolnicu u četvrtak dopremljeno desetine žrtava.

Direktor delegacije Komiteta u ovoj zemlji kasnije je rekao da je među stradalima mnogo žrtava mlađih od 10 godina.

Koordinator komunikacije Komiteta u Jemenu potvrdio je ove informacije za BBC, ali nije dao dodatne detalje.

Gotovo 10.000 ljudi – od toga dvije trećine civila – ubijeno je od kada je Huti pokret preuzeo kontrolu nad većim delom severa zemlje, uključujući i glavni grad Sanu, 2014. godine.

Sljedeće godine u sukobu je intervenisala koalicija arapskih država pod vođstvom Saudijske Arabije.

Ranije ove godine, UNICEF je saopštio da je tokom konflikta ubijeno ili ranjeno više od 5,000 djece, dok je „skoro svakom djetetu u Jemenu” potrebna humanitarna pomoć.

 

izvor: bbc.com

 

Komentari

avatar