Putin ponudio Saudijcima ruske protivraketne sisteme

Prema Putinu, to oružje bi "garantovalo zaštitu čitave saudijske infrastrukture"

Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je danas Saudijskoj Arabiji da kupi ruske protivvazdušne sisteme da bi branila svoju teritoriju poslije nedavnih napada na naftna postrojenja u toj zemlji, prenosi AFP.

Ruski raketni sistem S-400/AFP

“Spremni smo da pomognemo Saudijskoj Arabiji da bi mogla da zaštiti svoju teritoriju. To se može učiniti na isti način kao što je već uradio Iran, kupovinom raketnih sistema S-300, i kao što je to učinila Turska kupovinom raketa S-400”, rekao je Putin u Ankari.

Prema Putinu, to oružje bi “garantovalo zaštitu čitave saudijske infrastrukture”.

Antipobunjenička koalicija, koju u Jemenu predvodi Rijad, saopštila je danas da je oružje korišćeno u napadu na naftna postrojenja, koji je izazvao drastično smanjenje proizvodnje nafte i povećao strah od vojne eskalacije izmedju SAD i Irana, proizvedeno u Iranu.

Odgovornost za napad preuzeli su jemenski šiitski pobunjenici Huti, protiv kojih Saudijska Arabija i njeni saveznici vojno intervenišu već 4,5 godine.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je ocijenio da nema nijednog dokaza da je “napad bez presedana na globalno snabdijevanje energentima” došao iz Jemena. Vašington optužuje Teheran da stoji iza napada.

Rusija je danas pozvala medjunarodnu zajednicu da “ne donosi ishitrene zaključke”.

“Pozivamo sve zemlje da se uzdrže od akcija i ishitrenih zaključaka koji bi dodatno pogoršali situaciju, već da potpuno suprotno, održe liniju koja će pomoći da se situacija umiri”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Komentari

avatar