Ponedjeljak, 27 Juna, 2022
Rubrika:

Pretres u Kongresu: Tramp pritiskao Pensa da poništi izbore, iako je znao da nema ovlašćenja za to

''Majk Pens je rekao ne i odolio je pritisku. Znao je da je to nezakonito i pogrešno. Zbog hrabrosti je bio u izuzetnoj opasnosti'', izjavio je Beni Tompson - predsjedavajući istražnog odbora iz redova demokrata.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp vršio je pritisak na potpredsjednika Majka Pensa da poništi rezultate izbora na kojima je Tramp poražen – uprkos tome što mu je više puta ukazano da Pens nema ovlašćenja za to, saopštili su nekadašnji pomoćnici bivšeg američkog potpredsjednika tokom pretresa pred odborom koji istražuje napad na američki Kongres 6. januara 2021.

Majk Pens je rekao ne i odolio je pritisku. Znao je da je to nezakonito i pogrešno. Zbog hrabrosti je bio u izuzetnoj opasnosti“, izjavio je Beni Tompson – predsjedavajući istražnog odbora iz redova demokrata.

Majkl Latig, penzionisani sudija iz redova republikanaca i savjetnik Majka Pensa, prvi je govorio tokom pretresa pred odborom Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Latig je rekao da bi proglašenje Trampove pobjede na predsjedničkim izborima Sjedinjene Države gurnulo u stanje, kako se izrazio, približno revoluciji i ustavne krize.

Takva kriza bila bi prva od nastanka Sjedinjenih Država. Vjerujem da bi odbor trebalo da istraži da li je koncept vladavine prava bio narušen prije nereda“, detalji su izlaganja Majkla Latiga.

Prema njegovim riječima tvrdnje Džona Istmena, bivšeg pravnog zastupnika Trampove kampanje da Pens može da odbaci rezultate brojanja elektorskih glasova – bile su netačne.

Za to nije bilo nikakve osnove. Nikakve“, rekao je Latig podsjećajući na navode Dvanaestog amandmana američkog Ustava koji, kako je naveo, to potvrđuje.

Donald Tramp je u više navrata odbacivao optužbe o nepočinstvima dok je, sa druge strane, ponavljao neutemeljene optužbe da je izborni poraz doživio isključivo zbog izborne prevare od koje je korist imao demokratski kandidat Bajden.

Tramp i njegove pristalice, uključujući brojne republikanske članove Kongresa, odbacuju istragu – tvrdeći da se radi o političkom lovu na vještice.

Tokom pretresa republikanka Liz Čejni, potpredsjednica istražnog odbora Predstavničkog doma prisutnima je pustila snimak bivšeg potpredsjednika Pensa u kome govori o Trampovim tvrdnjama da je imao pravo da poništi izbore.

Predsjednik Tramp nije bio u pravu. Nisam imao pravo na to“, naveo je Pens na snimku.

Greg Džejkob, glavni savjetnik bivšeg američkog potpredsjednika, rekao je tokom pretresa da je pravni tim Majka Pensa razmatrao sve izbore koji su održani u SAD-u – provjeravajući ima li aktuelni potpredsjednik ovlašćenje da poništi glasove elektorskog koledža.

Proučili smo Zakon o prebrojavanju izbora, ispitali praksu u skladu sa tim zakonskim rješenjem i uvidjeli da nijedan potpredsjednik tokom posljednjih 230 godina nikada nije tvrdio da ima takvu vrstu ovlašćenja. U istoriji Sjedinjenih Država nikada nije donijeta odluka da se elektorski glasovi vrate na ponovno prebrojavanje“, rekao je Džejkob.

Mark Šort, koji je obavljao funkciju šefa Pensovog kabineta, rekao je u snimljenom obraćanju, da je bivši potpredsjednik Pens više puta prenio da nema ovlašćenja da spriječi potvrdu rezultata glasanja – što je bivši predsednik tražio od njega.

Tramp je poništavanje izbora, kako navodi agencija Rojters, smatrao posljednjom šansom da ostane na funkciji predsjednika – uprkos porazu koji je doživio na biralištima.

Njegove pristalice okupile su se u centru američke prijestonice na protestu tokom koga je Tramp ponovio neutemeljene tvrdnje da su predsjedničke izbore obilježile nepravilnosti i krađa.

Kulminacija je bila nasilni upad u zgradu Kongresa, napadi na policiju i članove najvišeg američkog zakonodavnog tijela – koji su bili primorani da se kriju i bježe.

Napad je počinjen poslije marša prema Kapitolu, u kojem su učestvovale hiljade pristalica Donalda Trampa uz, između ostalog, i povike: “Objesite Majka Pensa” – u trenucima dok je Pens predsjedavao sjednicom na kojoj je trebalo da bude potvrđena Bajdenova pobjeda.

Pojedini su uz sebe imali improvizirana vešala – navodeći da su namenjena bivšem potpredsjedniku.

Tokom nereda život je izgubilo pet osoba, dok je povrijeđeno više od 140 policajaca. Privedeno je i optuženo više od 840 osoba.

Proces potvrde izbornih rezultata bio je odložen, ali ne i otkazan. Kongres je 6. januara 2021. potvrdio pobjedu aktuelnog predsjedenika Bajdena.

To je ujedno bio i jedini slučaj u američkoj istoriji da nije sprovedena mirna tranzicija vlasti između poraženog i pobjednika na predsjedničkim izborima.

 

Najnovije

Abazović danas odgovara na pitanja posalnika

Predsjednik Vlade Dritan Abazović danas će u okviru Premijerskog sata odgovarati na pitanja poslanika. Premijer će odgovarati na pitanja o Temeljnom ugovoru, Otvorenom Balkanu,...

Blinken: Uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini Putin nije ostvario svoj cilj

Američki državni sekretar Enroni Blinken izjavio je da je, uprkos osvajanju nekih teritorija u Ukrajini, ruska invazija doživjela neuspjeh i da će se tako...

PEN centar: Abazović nastavlja s politikom opasne destabilizacije i produbljivanja podjela

Crnogorski PEN centar s velikom zabrinutošću prati najavljene poteze Vlade Crne Gore koji – ukoliko se zaista implementiraju – prijete da destabilizuju društvo i...

Pogled na urbanizam ”Bloka 5” u Titogradu (IV)

Piše: Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ, univ. dipl. inž. arh. - iz Građanah (Riječka nahija) Vjerovali ili ne: na ovom istom zahvatu u prostoru (površini), i...

Скидање духовних окова – пут до црногорске слободе

За актуелно.ме Пише: Никола Полексић, јереј Црногорске православне цркве Kao презвитер свете Црногорске Православне Цркве, и слуга Христоса, желим да се обратим својим вољеним Црногорцима, са...

Najčitanije

Povezano

Američki Kongres dogovorio paket pomoći vrijedan 900 milijardi eura

Američki Kongres je usvojio zakon o ekonomskoj pomoći vrijedan skoro 900 milijardi dolara, kojim će se pomoći pojedinačno državljanima SAD, ali i privatnim firmama...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve