Predsjednik Izraela Ruven Rivlin danas je zvanično dao instrukciju parlamentu, Knesetu, da formira vladajuću koaliciju, kako bi izbjegli treće izbore nakon što Benjamin Netanjahu kao ni njegov rival Beni Ganc nijesu uspjeli u tom pokušaju.

Ruven Rivlin (Foto: AFP / JOHN THYS)

Rivlin je obavijestio je predsjednika parlamenta Julija Edelštajna da je istekao mandat za formiranje vlade koji je povjerio Beniju Gancu, lideru saveza partija centra Plavo i bijelo.

Predsjednik je rekao da ni premijer Izraela Benjamin NetaKnesernjahu, vođa konzervativnog Likuda, a poslije ni njegov glavni rival Ganc, bivši komandant izraelske vojske, nijesu ispunili zadatak da sastave koaliciju u zadatom roku.

U slučaju da najmanje 61 od ukupno 120 poslanika u naredne ti sedmice potpiše podršku bilo kom poslaniku da formira vladu, ta osoba će dobiti mandat da to učini u roku od 14. dana.

U suprotnom u Izraelu će se održati treći izbori za manje od jedne godine.

“To je tužan politički ishod nakon drugog izbornog ciklusa koji je nametnut građanima Izraela kada je raspušten Kneset poslije aprilskih izbora. To je najniža tačka u istoriji države Izrael”, rekao je Rivlin Edelštajnu, prenijeli su izraelski mediji.

Sada Netanjahu ili Ganc ili bilo koji drugi poslanik može da predstavi da ima podršku većine članova u Knesetu, navodi AP.

Parlament sada ima vremena do 11. decembra da pronađe kandidata koji bi mogao dobiti podršku većine poslanika u parlamentu ili će biti raspisani novi izbori početkom 2020. godine.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve