Petak, 1 Jula, 2022
Rubrika:

Potvrđen raskol u Kremlju: ”Neki su spremni da se povuku, pa čak i pokaju”

Rekavši ''barem ruske diplomate koje ovdje rade'', čini se da je nagovijestio da su drugi manje sigurni u ''nekapitulaciju''. Anatonov je Vladimira Putina pritom nazvao ‘vrhovnim komandantom’ i time jasno dao do znanja da vojna strategija – koja se smatra manjkavom čak i u ruskim bezbjednosnim i vojnim redovima – dolazi iz samog vrha Kremlja.

Ruski ambasador u SAD-u senzacionalno je nagovijestio raskol u Kremlju zbog invazije na Ukrajinu uslijed jasnog neuspjeha ruske vojske da napravi novi značajan napredak u Donbasu, prenosi Jutarnji.hr.

Govoreći na ruskoj državnoj televiziji, ambasador Anatolij Antonov (67) rekao je da Amerika potajno daje Kremlju uslove pregovora za zaustavljanje brutalnih borbi.

Implicirao je da su neki unutar Kremlja spremni odustati od borbe, povući trupe, pa čak i ‘pokajati se’ – naglašavajući da on nije među onima koji su spremni kapitulirati.

“Amerikanci nas guraju u pregovore, ali uz određene uslove”, rekao je visoki diplomata – koji se smatra tvrdolinijašem.

“Naveo bih tri od njih”, rekao je.

“Prvo, da zaustavimo vojnu akciju u sklopu specijalne vojne operacije. Drugo, da vratimo naše trupe tamo gdje su bile prije 24. februara.”

Treće je, rekao je, “da se pokajemo za sve što smo učinili”.

Antonov je voditelju ruske državne televizije Vladimiru Solovjovu rekao: “Naravno, govorimo čvrsto i jasno, i u to smo nedvosmisleno sigurni – barem ruske diplomate koje ovdje rade – neće biti takve kapitulacije. Nikada!”

“Čvrsto smo uvjereni – a bilo bi teže raditi bez te sigurnosti – da će svi zadaci koje je postavio vrhovni komandant biti u potpunosti izvršeni. Nikada se nećemo predati, i nikada se nećemo vratiti.”

Rekavši “barem ruske diplomate koje ovdje rade”, čini se da je nagovijestio da su drugi manje sigurni u “nekapitulaciju”.

Anatonov je Vladimira Putina pritom nazvao ‘vrhovnim komandantom’ i time jasno dao do znanja da vojna strategija – koja se smatra manjkavom čak i u ruskim bezbjednosnim i vojnim redovima – dolazi iz samog vrha Kremlja.

Antonov je takođe ustvrdio da su ruske diplomate bile suočene s prijetnjama fizičkim nasiljem i da američke obavještajne agencije nastoje uspostaviti privatni kontakt s izaslanicima.

Otkako je Rusija napala Ukrajinu, sastanci licem u lice s američkim zvaničnicima su se završili, rekao je on.

”To je poput opkoljene tvrđave. Uglavnom, naša Ambasada djeluje u neprijateljskom okruženju… Zaposleni u Ambasadi primaju prijetnje, uključujući prijetnje fizičkim nasiljem. Agenti iz američkih bezbjednosnih službi motaju se ispred ruske Ambasade i dijele brojeve telefona CIA-e i FBI-a, koje se mogu nazvati radi uspostavljanja kontakta”, kazao je.

Ponovio je i da bi sukob sa Zapadom koji naoružava Ukrajinu mogao izazvati nuklearni rat.

“Današnja situacija je veoma, veoma opasna. SAD se sve dublje uvlači u sukob s najnepredvidivijim posljedicama za odnose između dviju nuklearnih sila”.

Ruski predsjednik stavio je moskovske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti nedugo nakon početka invazije, izazivajući bojazan da bi mogao pritisnuti ‘crveno dugme’.

I usred sve veće zapadne podrške Ukrajini, Putin je uputio tanko prikrivene prijetnje dajući da se nasluti spremnost na raspoređivanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja, za koje ruska vojna doktrina smatra da se može iskoristiti za prisiljavanje protivnika na povlačenje.

Najnovije

Kovačev resor tvrdi da su samo izjednačili SPC sa Svetom Stolicom

Ministarstvo pravde, u odgovoru na upit Pobjede, izjednačilo je ugovor koji je država Crna Gora potpisala sa Svetom Stolicom sa ugovorom koji se očekuje...

SAD najavljuju novu vojnu pomoć Ukrajini dok se NATO sprema za dugu borbu

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da će Sjedinjene Države poslati Ukrajini novo oružje i vojnu pomoć u vrijednosti od 800 miliona dolara, i...

U IME OCA I NOVCA Crkva Srbije treća po bogatsvu: Godišnji prihod više od...

Crkva Srbije koja sebe naziva Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), a poznata je kao svetosavska sekta (SS), spada u red najbogatijih organizacija na teritoriji te...

Putinova ratna propaganda – laž naoružana do zuba

Piše: Tomislav Marković Urednici naše stvarnosti primetili su da poneka činjenica o kremaljskom režimu uspeva da se probije i do našeg malog zakutka, pogotovo otkad...

Pogled na urbanizam ”Bloka 5” u Titogradu (VI)

Za aktuelno.me Piše: Miodrag Draga Blažo'a BAJKOVIĆ, univ. dipl. inž. arh. - iz Građanah (Riječka nahija) ''Blok 5'' je stambeni blok koji - izgradnjom ''Bloka 6''...

Najčitanije

Povezano

Britanija šalje vojne stručnjake u BiH za suprotstavljanje ruskom uticaju

Britanija je u četvrtak saopštila da će poslati vojne stručnjake u Bosnu i Hercegovinu kako bi se suprotstavili ruskom uticaju i “pojačali misiju NATO-a...

Konjević sa ministrima odbrane država članica NATO-a: Na Zapadnom Balkanu visok intenzitet hibridnih prijetnji

Ministri odbrane država članica NATO-a saglasni su da je rat u Ukrajini drastično promijenio bezbjednosnu sliku Evrope i na radikalan način opomenuo evroatlantsku zajednicu...

SAD i saveznici zamrzli ruskih 330 milijardi dolara od početka rata u Ukrajini

SAD i njihovi saveznici blokirali su ili zamrzli više od 330 milijardi dolara ruskih sredstava od početka sukoba u Ukrajini, saopštilo je američko ministarstvo...

Samit NATO: Pet izazova za vojni savez

Ovonedjeljni samit NATO u Madridu održava se u kritičnom periodu u sedamdesettrogodišnjoj istoriji ovog saveza. Ruska invazija na Ukrajinu opisana je kao najveći strateški šok...

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
16.05.2022-12:41 12:41

Pustite tu Rusku gamad neka sami sebe podcjenjuju i sramote u svijetskoj javnost jos koje vrijemei pa ce na kraju morati da podviju rep kao sto su to uradili mnogo puta do sada sa svojim supljim prijetnjama svijetu sa nekim nuklearnim bombama kao da ih samo oni imaju. A kada im druga strana pokaze zube onda se kao keruse povuku sa podvijenim repom. Vec decenijama su prijetili Finskoj i Svedskoj da ce ih unistiti ako pristupe NATO alijansi i eno jos laju ali samo laju a nikako da ugrizu mamac koji ce ih skupo kostati. A Finci i Svedjani im… Pročitaj više »