Pompeo: SAD pripremaju akcije protiv Venecuele

Sjedinjene Države pripremaju “seriju akcija” za naredne dane, kako bi pojačale pritisak na vladu Venecuele, rekao je državni sekretar SAD, Majk Pompeo, za Foks njuz u petak.

“Videćete u narednim danima seriju akcija koje nastavljaju da pojačavaju stepen pritiska protiv venecuelanskog vođstva, koje radi direktno protiv najboljeg interesa venecuelanskog naroda”, rekao je Pompeo. “Ostajemo odlučni da obezbedimo da venecuelanski narod dobije pravo na glas”.

Nije dao više detalja o prirodi planiranih akcija.

Venecuelansko ministarstvo informisanja nije odmah odgovorilo na zatraženi komentar.

Trampova administracija postojano pojačava sankcije protiv zvaničnika u levičarskoj vladi predsednika Nikolasa Madura, optužujući je da guši demokratiju zatvrajući opozicione lidere.

Ekonomija Venecuele propala je pod Madurom, sa godišnjom inflacijom od 200.000 odsto, nestašicama hrane i osnovnim lekovima, što je dovelo do masovne emigracije.

Pompeovo upozorenje stiže pred godišnju sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u Njujorku naredne nedelje, kojoj će prisustvovati šefovi država širom sveta. Maduro nije prisustovao tim sastancima od 2015. a ove nedelje je rekao da možda ponovo neće prisustvovati skupu zbog zabrinutosti za sopstvenu bezbednost.

U avgustu, dva drona eksplodirala su tokom skupa u Kakasu na kome je govorio Maduro, ranivši sedam vojnika, što je dovelo do hapšenja desetina osumnjičenih, uključujući i nekoliko vojnih zvaničnika. Maduro je događa opisao kao atentant.

Komentari

avatar