Ponedjeljak, 27 Marta, 2023
Rubrika:

Papa ide u Kanadu da traži oproštaj domorodaca koje je brutalno zlostavljala Crkva

Papa Franjo odlazi u nedjelju u istorijsku šestodnevnu posjetu Kanadi i očekuje se da će zatražiti oprost od domorodaca koji su preživjeli zlostavljanja u bivšim internatima pod vođstvom Katoličke crkve

Papa Franjo odlazi u nedjelju u istorijsku šestodnevnu posjetu Kanadi i očekuje se da će zatražiti oprost od domorodaca koji su preživjeli zlostavljanja u bivšim internatima pod vođstvom Katoličke crkve.

“Pokorničko hodočašće”, kako ga naziva Papa, smatra se važnim korakom u rješavanju globalnog skandala svešteničkog seksualnog zlostavljanja djece i decenija zataškavanja.

Kanadske domorodačke zajednice dugo su to čekale.

Papa Franjo započeće svoje 37. međunarodno putovanje u Edmontonu u zapadnoj pokrajini Alberti. Potom odlazi u Quebec, a zatim u Iqaluit, najsjeverniji kanadski grad.

Planira ponoviti izvinjenje koju je uputio kanadskim izaslanstvima u posjeti Vatikanu u sprilu. Tada je rekao da se nada da će izvinjenje “doprinijeti već započetom putu ozdravljenja i pomirenja”.

Otkriće stotina ostataka domorodačke djece u neoznačenim grobovima na prostorima državnih škola koje je vodila Katolička crkva, natjeralo je Kanadu da se suoči sa svojom neuspješnom politikom prisilne asimilacije.

Na sličan je način istaknuta uloga Crkve u onome što je nacionalna komisija za istinu i pomirenje nazvala “kulturnim genocidom”.

Otprilike 150.000 djece Prvih naroda, Metisa i Inuita pohađalo je 139 rezidencijalnih škola od kasnih 1800-ih do 1990-ih. Ondje su proveli mjesece ili godine izolovani od svojih obitelji, jezika i kulture.

Mnoge su fizički i seksualno zlostavljali direktori i učitelji.

Vjeruje se da ih je hiljade umrlo od bolesti, pothranjenosti ili zanemarivanja. Više od 1300 neobilježenih grobova otkriveno je od maja 2021. na prostorima nekadašnjih škola.

“Godine traume”

Papa Franjo počinje svoje putovanje u ponedjeljak u gradu Maskwacis, oko 100 kilometara južno od Edmontona, domu jedne od najvećih kanadskih rezidencijalnih škola.

Obratit će se očekivanoj gomili od 15.000 ljudi, a među njima će biti bivši učenici iz cijele Kanade.

Iako su neki izrazili oduševljenje spremnošću Pape Franje da ih upozna, drugi se pitaju može li njegov kratka posjeta iscijeliti rane.

“Puno ljudi biće razočarano vremenom koje im je dato jer su to godine i godine traume”, rekao je Randy Ermineskin, poglavar Ermineskin Cree Nationa, na konferenciji za medije u junu.

“Zato što će se on izviniti pa otići, a ti si ostavljen na cjedilu. Ko će paziti na te pojedince?”, dodao je.

Duhovni vođa 1,3 milijarde katolika u svijetu u utorak će predvoditi misu na stadionu sa 60.000 sjedećih mjesta u Edmontonu prije nego što se uputi na sjeverozapad prema Lac Sainte Anneu.

U Quebecu će se sastati s premijerom Justinom Trudeauom i voditi misu u bazilici Sainte-Anne-de-Beaupre, nacionalnom svetištu koje svake godine privuče više od milion hodočasnika.

Papa će u petak otići u Iqaluit, dom najvećeg broja Inuita u zemlji. Ondje će se susresti s bivšim učenicima rezidencijalne škole prije povratka u Rim.

Povratak artefakata?
Ostaje za vidjeti hoće li Papa, u znak dobre volje, vratiti autohtone artefakte koji se drže u Vatikanskim muzejima.

Domorodačke skupine smatraju da se ti kulturno vrijedni predmeti trebaju vratiti njihovim zajednicama uprkos tvrdnjama Vatikana da su ti artefakti poklonjeni papama u prošlosti.

Franjo će na svom putovanju prijeći 20.000 kilometara uprkos bolovima u desnom koljenu zbog kojih se posljednjih mjeseci oslanja na štap ili invalidska kolica.

Vatikan je u junu na neodređeno vrijeme odgodio planiranu posjetu Africi u julu.

Franjo je drugi Papa u posjeti Kanadi nakon pape Ivana Pavla II. koji je posjetio Kanadu tri puta – 1984, 1987. i 2002.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Astek
23.07.2022-17:22 17:22

Veliki gest,navubazenijeg vjerskog poglavara.Ali kada je onaj spanac sa dvesta vojnika nadmudrio kralja,i zarobio ga od desetine milionske zajednice,ostali su rariteti,uglavnom po rezervatima.Bukvalno istrijebili starosedioce.Ali ima ovo neku simboliku,a drugo nista