Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Nijesu samo Čarls, Vilijam i Kejt dobili nove titule u kraljevskoj porodici

Riječ je o pravilima koja je postavio kralj Džordž V još 1917. godine

Arči Mauntbaten-Vindzor i njegova mlađa sestra Lilibet Mauntbaten-Vindzor, djeca vojvode i vojvotkinje od Saseksa, ponovo imaju pravo da koriste titule princ i princeza ukoliko to žele jer je njihov djed postao kralj.

Riječ je o pravilima koja je postavio kralj Džordž V još 1917. godine.

Prema tim pravilima, Arči i Lili kao djeca sina suverena sada imaju pravo da koriste NJKV titule ako to žele.

Tokom eksplozivnog intervjua sa Oprom Vinfri, Megan Markl tvrdila je da su zvaničnici uskratili Arčiju titulu princa i optužili Bakingemsku palatu da ga nije zaštitila uskraćujući mu obezbjeđenje 24 sata dnevno.

Na pitanje da li je za Megan važno da se Arči naziva princom, rekla je da se radi o “ideji da naš sin nije bezbjedan, kao i o ideji da prvi obojeni član ove porodice ne dobije titulu na isti način kao i drugi unuci“.

Nova titule za starijeg brata Vilijama

Podsjećamo, nakon smrti kraljice Elizabete II koja je na tronu provela sedam decenija, njen sin Čarls postao je novi kralj. Kako je potvrđeno, novi kralj izabrao je ime Čarls III, dok će njegovu dosadašnju titulu ponijeti njegov najstariji sin Vilijam.

Na zvaničnom tviter nalogu princa Vilijama i Kejt Midlton već su upisane nove titule – Vojvoda i vojvotkinja od Kornvola i Kembridža, što su titule koje su do sada nosili novi kralj Čarls i njegova supruga Kamila.

Jedan od prvih zadataka novog kralja bio je da odabere ime pod kojim će vladati. Mogao je da izabere jedno od nekoliko svojih srednjih imena. Puno ime dosadašnjeg princa od Velsa je Čarls Filip Artur Džordž.

“Kraljica je umrla mirno u Balmoralu danas popodne. Kralj i kraljica supruga ostaće večeras u Balmoralu i sjutra će se vratiti u London”, navedeno je u saopštenju.

Elizabeta je na tron došla sa 25 godina, a ove godine obielježila je sedam deceniju vladavine. Uspuešno je vodila monarhiju kroz decenije turbulentnih promuena.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve