Obećanje premijera Izraela Benjamina Netanjahua o aneksiji strateškog dijela okupirane Zapadne obale moglo bi da izazove ”nagli porast napetosti”, upozorila je danas Moskva prije očekivanog sjutrašnjeg sastanka Netanjahua i predsjednika Rusije Vladimira Putina u Sočiju.

Benjamin Netanjahu (Foto: Sebastian Scheiner/Pool via REUTERS)

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je zabrinutost zbog Netanjahuovog izbornog obećanja datog samo nekoliko dana prije parlamentarnih izbora u Izraelu 17. septembra, navodeći da bi ispunjenje moglo takođe “uticati na nade za dugo očekivani mir između Izraela i njegovih arapskih susjeda”.

Netanjahu je u utorak najavio da namjerava da proširi suverenitet Izraela na dolinu rijeke Jordan i sjeverni dio Mrtvog mora ako ponovo postane premijer poslije parlamentarnih izbora 17. septembra.

To je njegovo obećanje pristalicama desničarima uoči izbora.

Dolina Jordan čini oko 30 procenata Zapadne obale, palestinske teritorije okupirane u Šestodnevnom ratu 1967. godine.

Netanjahu je objasnio da želi da anektira jevrejska naselja koja čine 90 posto teritorije doline ali ne i gradove i sela poput arapskog Jerihona.

Tu njegovu namjeru osudile su UN, Arapska liga, EU, Turska, Jordan, Palestinci, Organizacija islamske saradnje, koja je najavila hitan sastank ministara spoljnih poslova u nedjelju, Savjet za saradnju zemalja Zaliva, Saudijska Arabija, Bahrein i Sirija između ostalih.

Komentari

avatar