Subota, 1 Oktobra, 2022
Rubrika:

Moć konzervativnih Njemica

Bez socijaldemokratskih pionira i pionirki u Njemačkoj ne bi bilo uvedeno pravo glasa za žene (1918). SPD je 1891. bila prva i jedina njemačka stranka koja je u svom programu imala uvođenje opšteg prava glasa za žene. Bez socijaldemokratskih „majki“ Osnovnog zakona, u taj zakon posle Drugog svjetskog rata ne bi bio uveden jedan od najvažnijih članova, naime, član 3 u kojem piše: „Muškarci i žene su ravnopravni“. 

Ursula fon der Lajen kao predsjednica Evropske komisije, a Anegret Kramp-Karenbauer kao ministarka odbrane: i u konzervativnom taboru postoji podrška ženskim karijerama. I to je dobro.

Anegret Kramp – Karenbauer, Ursula fon der Lajen, i Angela Merkel

Tri žene odjednom – to je za mnoge muškarce ipak bilo previše. Ursula fon der Lajen kao prva žena na čelu EU. Kristin Lagard kao predsednica Evropske centralne banke (ECB). I onda još i šefica CDU Anegret Kramp-Karenbauer na čelu Bundesvera.

Iza porasta ženske sile u Njemačkoj i Evropi krije se fenomen koji se često previđa: uspješna ženska politika se odvija i u konzervativnom taboru. Ona počiva prije svega na podršci očeva i supruga koji svoje „djevojčice“ potpomažu prilježno i sa ponosom.

U slučaju Ursule fon der Lajen se steklo sve zajedno: kako njen otac Ernst Albreht, bivši premijer Donje Saksonije, tako i njen suprug Hajko i kancelarka Angela Merkel pomagali su njenu političku karijeru.

Helmut Kol i “njegova djevojčica”

Angela Merkel je, opet, mogla da računa na Helmuta Kola. Moćni kancelar je bio jedan od njenih najvažnijih mentora. Nakon izbora za Bundestag u decembru 1990, Kol je „svoju djevojčicu“ imenovao za ministarku za žene i omladinu u svojoj vladi.

Nova ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer takođe je imala svog „političkog oca“ – bio je to demohrišćanski premijer Sarske oblasti Peter Miler. Prije nego što je on nju 2011. predložio za svoju naslednicu na toj funkciji, bila je njegova lična referentkinja.

No, još i davno prije proglašenja Angele Merkel za prvu njemačku kancelarku (2005), konzervativni način podrške ženama je rezultirao uspješnim plasiranjem ćerki, supruga i izabranih političarki na najviše političke funkcije.

Širom svijeta. U protagonistkinje spadaju između ostalog bivše premijerke Indira Gandi (Indija), Benazir Buto (Pakistan), Beata Šidlo (Poljska) i Margaret Tačer (Velika Britanija) kao i bivše predsjednice Kristina Fernandez de Kirhner (Argentina) i Korazon Akino (Filipini).

“First Daughter”

Kada jednom stignu na vrh, konzervativne političarke se povremeno preobraze u feministkinje. Na Ekonomskom samitu žena u aprilu 2017. u Berlinu, kancelarka Angela Merkel je odustala od svoje uzdržanosti. Nakon što su šefica MMF Lagard i „prva ćerka“ Ivanka Tramp sebe okarakterisale kao feministkinje, to je učinila i Merkelova, doduše, uz dodatak: „Ja se nisam borila kao Alis Švarcer“.

Ta skromnost je na mjestu: bez socijaldemokratskih pionira i pionirki u Njemačkoj ne bi bilo uvedeno pravo glasa za žene (1918). SPD je 1891. bila prva i jedina njemačka stranka koja je u svom programu imala uvođenje opšteg prava glasa za žene.

Bez socijaldemokratskih „majki“ Osnovnog zakona, u taj zakon posle Drugog svjetskog rata ne bi bio uveden jedan od najvažnijih članova, naime, član 3 u kojem piše: „Muškarci i žene su ravnopravni“.

”Grupni portret s damom”

Ono što se danas samo po sebi razumije, u političkoj praksi stalno mora iznova da se dokazuje – to je iskustvo Angele Merkel sa silnih samita na kojima njena egzotična pojava u blejzeru uvijek upada u oči na „grupnom portretu s damom“.

Angela Merkel, feministkinja ne svojom voljom, i sama je odana nekim principima svog političkog oca Helmuta Kola: jedan od najvažnijih kriterijuma za pružanje podrške za nju je – lojalnost. To se vidi iz uspona Ursule fon de Lajen i Anegret Kramp-Karenbauer u njenom okrilju.

Najveća zasluga kancelarke za žensku politiku, poslije 14 godina na funkciji, još je dalekosežnija. Merkelova se pobrinula za to da više niko javno ne osporava ženama sposobnosti potrebne za obavljanje najviših funkcija. Zato nazdravimo konzervativnoj podršci ženama!

Najnovije

Aničić debituje, Rudar na izazovu protiv Jezera

Rudar će sa novim trenerom pokušati da se udalji od opasne zone u Meridianbet Prvoj ligi. Nakon odlaska Srđana Nikića ekipu je preuzeo Dragan Aničić,...

Burzan: Izjava Kovača izraz politike koja Crnu Goru ne tretira kao nezavisnu državu

Bivši političar i diplomata Dragiša Burzan u razgovoru za Antenu M komentarisao je izjavu ministra pravde Marka Kovača koji je kazao da je nedopustivo zabraniti...

Most Milenijum osvijetljen u bojama Kine

Prepoznatljivo obilježje crnogorskog glavnog grada, most “Milenijum” osvijetljen je 30. septembra uveče u kineskoj crvenoj boji u znak proslave 73. godine od osnivanja Narodne...

Živković: Režiseri u Beogradu, izvođači u Podgorici, pokušaj – neuspio

Ono što nije uspio sa Strahinjom Bulajićem, Andrija Mandić je najavio sa potpredsjednicom Brankom Bošnjak, poručio je šef Poslaničkog kluba DPS-a Danijel Živković. On je istakao da kako izgleda rušenje...

Danka Kovinić zaustavljena od sedme na svijetu

Danka Kovinić eliminisana je u polufinalu WTA Turnira u Parmi. Bolja od crnogorske teniserke bila je Marija Sakari, koja je slavila sa 7:5, 6:2. Danka je...

Najčitanije

Povezano

Forum žena LP organizovao obuku o samopouzdanju i jačanju uloge žena u politici

Forum žena Liberalne partije u okviru redovnih aktivnosti organizovao je obuku za članice u cilju osnaživanje žena i njihove uloge u društvu. Seminar na temu...

Ženama u crnogorskoj politici teško protiv predrasuda

Nije lako biti žena u politici u Crnoj Gori, ne krećete sa istih pozicija kao muškarci, nemate iste šanse, zbog političkog stava bićete osuđivani...

Abazović i Medoks: Više žena u politici i na rukovodećim mjestima bio bi značajan iskorak Crne Gore

Abazović je Medoks poželio uspješnu misiju u Crnoj Gori i naglasio da je njegova partija Veliku Britaniju uvijek vidjela kao partnera Crnoj Gori uz...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve