Američki i njemački mediji objavili su izvještaj u kojem se navodi da su Centralna obavještajna agencija (CIA) i Njemačka obavještajna služba (BND) zajedno posjedovali kompaniju u Švajcarskoj posredstvom koje su decenijama prisluškivali više od 120 država i njihovih zvaničnika.

CIA i BND su izvele takozvani “obavještajni puč vijeka”, tvrde izvori (Foto: EPA)

Pozivajući se na neimenovane obavještajne izvore, list “Vašington post” i njemačka medijska kuća ZDF objavili su tekst u kojem se navodi da su CIA i BND tajno posjedovali švajcarsku kompaniju “Cyrpto AG”, koja je decenijama vladama širom svijeta prodavala komunikacijske uređaje i tehnologije.

CIA i BND su bili vlasnici te kompanije od završetka Drugog svjetskog rata do početka 2000-ih godina.

Prodajom uređaja dvije obaveštajne službe su decenijama mogle da presreću komunikacije u više od 120 država koje su koristili uređaje iz Švajcarske, uključujući i Tursku, Pakistan, Iran i Indiju. Isti izvori tvrde da su CIA i BND na taj način izvele takozvani “obavještajni puč vijeka”.

U dokumentima koje su mediji dobili se navodi i da su SAD i Zapadna Njemačka zaradile mnogo novca tako što su presretnute poruke i informacije prodavale trećim državama. Upravo zbog nesporazuma u dijeljenju novca i namjere da BND prsluškuje neke američke saveznike, BND se ’90-ih godina povukao iz švajcarske kompanije, a CIA je kao vlasnik oba dijela ostala do 2018. godine.

Nedavno su iz kompanije objavili da nemaju nikakve veze sa CIA i BND. Obavještajne agencije do sada nijesu komentarisale navode medija.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve