Nedjelja, 1 Oktobra, 2023
Rubrika:

Manjak ruskog budžeta u prvom kvartalu 44 milijarde dolara

U istom periodu prošle godine Rusija je imala višak od 14,3 milijarde dolara, ali su troškovi vojne kampanje u Ukrajini i zapadne sankcije na gas i naftu teško pogodili državnu blagajnu

Deficit ruskog državnog budžeta u prvom kvartalu 2023. dosegao je 43,8 milijardi dolara, pokazuju podaci Ministarstva finansija u vrijeme dok Moskva nastavlja nemilice trošiti, a prihodi od prodaje energenata oštro padaju, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

U istom periodu prošle godine Rusija je imala višak od 14,3 milijarde dolara, ali su troškovi vojne kampanje u Ukrajini i zapadne sankcije na gas i naftu teško pogodili državnu blagajnu.

Povećana proizvodnja oružja i ogromna državna potrošnja održavaju rusku ekonomiju živom, ublažavajući uticaj zapadnih sankcija i omogućujući Moskvi da nastavi s kampanjom u Ukrajini.

U samo četiri mjeseca ove godine, manjak je u aprilu bio 17 odsto veći u odnosu na Vladine projekcije. Rashodi su u odnosu na 2022. porasli 26,3 odsto, a prihodi pali za 22,4 odsto.

Rizik od rasta inflacije

Ministar finansija Anton Siluanov je nekoliko puta rekao da budžetski manjak ove godine neće biti veći od dva odsto BDP-a, iako se s time ne slaže većina analitičara.

Siluanov je nedavno rekao kako su za ostvarenje tog cilja ključni prihodi od prodaje nafte i gas koji su na godišnjem nivou pali 52,3 odsto.

Zbog pada prihoda i smanjenja deficita, Moskva je bila prisiljena prodavati međunarodne rezerve.

Centralna banka, koja od septembra prošle godine drži kamatne stope na 7,5 odsto, više je puta upozorila da budžetski manjak predstavlja rizik za rast inflacije, navode agencije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve