Lider Narodne partije Austrije (OVP) Sebastijan Kurc kritikovao je “zapadnu aroganciju” prema istočnoj Evropi, ocijenivši da je to opasan razvoj.

Sebajstijan Kurc

On je kao “apsolutno pogrešnu odluku” okarakterisao odbijanje početka pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Kurc je, u intervjuu njemačkom “Frankfurter Algemajne cajtung” (FAZ), upozorio na opasnost produbljivanja razdora između istočne i zapadne Evrope.

“Djelimično prisutna zapadna arogancija doprinosi jačanju negativnih osjećanja na istoku Evrope, a posljedica je i da stanovništvo zapadne Evrope na građane istočnog dijela kontinenta gleda sa visine”, objasnio je on.

On je poručio i da ne cijeni politiku “uzdignutog prsta i moralne arogancije”, kao i da se od osnovnih vrijednosti, kakve su vladavina prava i demokratija, ne smije odustajati ni pedalj.

“To je osnova EU. To što su u migranstskoj krizi pojedine države pokušale da drugima nametnu politiku otvorenih granica je sigurno produbilo razdore u Evropi”, smatra bivši austrijski kancelar.

Kaže da je ispravno vrštiti pritisak po pitanju demokratije, vladavine prava i slobode medija u pojedinim istočnoevropskim zemljama, ali je i legitimno da se izgovori da su Mađarska i Poljska protekle godine ostvarile privredni rast od pet odsto.

Upozorio je i na problematično ukazivanje da samo u istočnoj Evropi postoje “antievropska shvatanja”. To je, prema njegovim riječima, prisutno i na zapadu.

“Međutim, kada iz istočne Evrope daju predlog, onda se to automatski okarakteriše kao nešto negativno po EU, a na drugoj strani se svaki predlog jedne osnivačke članice automatski smatra hrabrim evropskim djelovanjem”, kritikovao je Kurc.

Kazao je i da ima utisak da se po tom pitanju primjenjuju dvostruki aršini.

“Nedavno je odlučivano o širenju EU na Zapadni Balkan. Sjeverna Makedonija i druge države su stvarno uložile napore u sprovođenju reformi i zaslužuju evrospku perspektivu. Trebalo bi da budemo obazrivi da ih ne izgubimo i da se ne okrenu Turskoj, Rusiji i Kini. Zemlje koje su ovaj put bile protiv sigurno nijesu bile ‘antievropski okarakterisani’ istočno-Evropejci”, naglasio je on.

Izrazio je nadu da će se odluka o neotavranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom što prije promijeniti.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve